- Polecenie to aktualizuje listę dostępnych pakietów danymi z serwerów. A wiec komunikuje sie z internetem? Takowego jeszcze nie konfigurowalem, czyli wykonuje tylko polecenie po znaku && ? A jest to polecenie, ktore wpisywalem wczesniej i nie dzialalo. Nadal jestem przekonany na 99,9%, ze nie bylo literowki ani podwojnych spacji.
O repozytoriach wiem tylko tyle co jest napisane na http://kaka.ovh.org/poradnik-debiana/ha ... epozytoria . Naprawde nie jestem pewien czy plyta byla w napedzie, jesli tak to mialoby sens, ze polecenie zadzialalo bo wczesniej wykonalem
Dobrze, chodzilo mi raczej o to jaka roznica pomiedzy tymi poleceniami spowodowala, ze pierwsze polecenie nie dzialalo, ale drugie tak, i dlaczgo pirwsze dzialo po sukcesie wprowadzenia drugiego?
ok ale wiekszosc repozytorow pod tym adresem odnosi sie do internetu, a ja jeszcze nie moge sie podlaczyc, wiec...
(przepraszam, ze tak draze, ale chcialbym wiedziec dlaczego stalo sie tak a nie innaczej, no coz ciekawosc poczatkujacego).
¯eby aptitude wiedział, jakie pakiety może zainstalować i skąd je pobrać (w Twoim przypadku, skoro internetu nie masz, z płyty), korzysta się z opcji update. Uaktualnia ona listę dostępnych pakietów. Przed wydaniem polecenia 'aptitude update' aptitude nie wiedział, że te pakiety, które chcesz zainstalować (za pomocą 'aptitude install') są dostępne.