Server xorg - moc super krowy

Pomoc dotycząca instalacji systemu
Awatar użytkownika
ilin
Senior Member

Post autor: ilin »

Moze nie literowka a coś ze spacją.Za dużo może za malo.

Kod: Zaznacz cały

aptitude update && aptitude install xserver-xorg xbase-clients xfonts-base xterm
To są dwa polecenia złączone razem.

Znak && oznacza że polecenie po znaku będzie dopiero wykonywane po zakończeniu tego przed znakiem.
goorupl

Post autor: goorupl »

A wiec

aptitude update
- Polecenie to aktualizuje listę dostępnych pakietów danymi z serwerów. A wiec komunikuje sie z internetem? Takowego jeszcze nie konfigurowalem, czyli wykonuje tylko polecenie po znaku && ? A jest to polecenie, ktore wpisywalem wczesniej i nie dzialalo. Nadal jestem przekonany na 99,9%, ze nie bylo literowki ani podwojnych spacji.
Awatar użytkownika
ilin
Senior Member

Polecenie to aktualizuje listę dostępnych pakietów danymi z serwerów. A wiec komunikuje sie z internetem? 
Z internetem niekoniecznie.

Wystarczy ze z plytą albo lokalnym repozytorium.
goorupl

O repozytoriach wiem tylko tyle co jest napisane na http://kaka.ovh.org/poradnik-debiana/ha ... epozytoria . Naprawde nie jestem pewien czy plyta byla w napedzie, jesli tak to mialoby sens, ze polecenie zadzialalo bo wczesniej wykonalem

apt-cdrom add
A czy jest mozliwe, ze zadzialalo bez plyty i jaka jest roznica pomiedzy

aptitude install xserver-xorg xbase-clients xfonts-base xterm
a

aptitude update && aptitude install xserver-xorg xbase-clients xfonts-base xterm
chodzi mi o to co doklanie zrobilo polecenie 'aptitude update', ze reszta polecenia, po '&&' zadzialala?
Awatar użytkownika
ilin
Senior Member

Raczej wypluło by że cos tam jest niedostępne.Prawdopodobnie byla płyta.
snah
Beginner

Post autor: snah »

goorupl pisze:jaka jest roznica pomiedzy

a

chodzi mi o to co doklanie zrobilo polecenie 'aptitude update', ze reszta polecenia, po '&&' zadzialala?

=

aptitude update 

man aptitude
'aptitude update' aktualizuje listy pakietów, które są dostępne w repozytoriach, jak już napisałeś wcześniej.

Poza tym oprócz 'aptitude update' wymieniłeś listę repozytoriów na Lenny, więcej w temacie o repozytoriach na forum:

http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=1515
goorupl

Dobrze, chodzilo mi raczej o to jaka roznica pomiedzy tymi poleceniami spowodowala, ze pierwsze polecenie nie dzialalo, ale drugie tak, i dlaczgo pirwsze dzialo po sukcesie wprowadzenia drugiego?
Poza tym oprócz 'aptitude update' wymieniłeś listę repozytoriów na Lenny, więcej w temacie o repozytoriach na forum:
http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=1515
ok ale wiekszosc repozytorow pod tym adresem odnosi sie do internetu, a ja jeszcze nie moge sie podlaczyc, wiec...
(przepraszam, ze tak draze, ale chcialbym wiedziec dlaczego stalo sie tak a nie innaczej, no coz ciekawosc poczatkujacego).
snah
Beginner

Post autor: snah »

¯eby aptitude wiedział, jakie pakiety może zainstalować i skąd je pobrać (w Twoim przypadku, skoro internetu nie masz, z płyty), korzysta się z opcji update. Uaktualnia ona listę dostępnych pakietów. Przed wydaniem polecenia 'aptitude update' aptitude nie wiedział, że te pakiety, które chcesz zainstalować (za pomocą 'aptitude install') są dostępne.
ODPOWIEDZ