Server xorg - moc super krowy

Pomoc dotycząca instalacji systemu
maniek_19901

Server xorg - moc super krowy

Post autor: maniek_19901 »

Cześć, jestem w miarę początkowym użytkownikiem Linuksa miałem styczność z różnymi dystrybucjami. Obecnie mam taki problem chcę mieć środowisko graficzne i muszę zainstalować server xorg. Kiedy uruchamiam polecenie

Kod: Zaznacz cały

aptitude install xserver-xorg xbase-clients xfonts-base xterm
to wyświetla jakąś pomoc (nie chce mi się tego przepisywać), a na końcu komunikatu jest tak:

TEN APTITUDE NIE POSIADA MOCY SUPER KROWY 
O co chodzi z tą super krową? Jeszcze nie spotkałem czegoś takiego. Proszę o pomoc. Ja w tym czasie coś pokombinuje z samym aptitude. Może coś jakoś zainstaluję :D
yantar
Member

Post autor: yantar »

Jak mam strzelac to nie probojesz instalowac jako root. (zdaje sie ze przez to sam sie zapoznalem z Super Krowa jak uzylem aptitude ale nie mam pewnosci) :)
Awatar użytkownika
darkwater
Junior Member

Post autor: darkwater »

instalacje musisz przeprowadzić jako root (administrator). wpisz su - - podaj hasło administratora i dopiero uruchom aptitude (lub apt-get)
btw. uwaga na przyszłość - podawaj więcej szczegółów bo "...wywala mi jakąś pomoc..." raczej niewiele komukolwiek mówi.
maniek_19901

przepraszam drodzy użytkownicy ale przecież taki tępy nie jestem żeby root nie włączyc...jest załączony a taki błąd wywala...i czy te pakiety wszystkie znajde na płycie z której nagrałem obraz??

[ Dodano: 2007-06-14, 23:17 ]
chwila coś nie tak teraz wziołem wpisałem na czuja komende aptitude install xbase -clients to zainstalowało ten pakiet
Awatar użytkownika
darkwater
Junior Member

"...a taki błąd wywala..." - czyli dokładnie JAKI B£¡D ?? :]
maniek_19901

nie no jest tak jak miałem wpisac taki ciąg aptitude install xserver-xorg xbase-clients xfonts-base xterm to wywalało błąd (nie wiem bo to raczej nie jest błąd to jest chyba pomoc czyli objaśnienie jakiś końcówek co do czego służy i jest to długi i nie chce mi się tego przepisywac) a na samym dole pisze że nie posiada mocy super krowy...znaczy i tak ten pakiet xbase-clients zaisntalowałem... dalej kąbinuje może wyjdzie coś z tego
Awatar użytkownika
darkwater
Junior Member

tobie nie chce sie przepisywać a mnie właśnie odechciało sie odpisywać - powodzenia.
btw. zamiast przepisywać można kopiować i wklejać
Awatar użytkownika
draco
Beginner

Post autor: draco »

aptitude install xorg xserver-xorg
Wiecej nie trzeba wpisywać by mieć działające x'y.
maniek_19901

jak mam skopiowac to jak debian jest na laptopie a ja teraz na deskop siedze...a przy instalacji tego pakietu xfonts-base wyskoczył mi warning ...i pytanie czy to jest krytyczny błąd czy takie jakby opomnienie że z tym błędem można pracowac???

[ Dodano: 2007-06-14, 23:34 ]
aha i ta twoja komenda aptitude install xorg xserver-xorg nie działa wyskakuje znów o tej krowie

a ten pakiet drugi co podawałem to sprawdziłem w aptitude się jednak zainstalował tylko teraz co dalej ???
velmafia
Member

Post autor: velmafia »

zazwyczaj apt/aptitude wywala informacje o mocy superkrowy gdy zostanie popełniony błąd w składni, ale nie w nazwach pakietów, tylko w parametrach np. install, purge, itp...

maniek_19901 pisze:a przy instalacji tego pakietu xfonts-base wyskoczył mi warning ...i pytanie czy to jest krytyczny błąd czy takie jakby opomnienie że z tym błędem można pracowac???
a co to za "warning"? bo my raczej szklanej kuli nie mamy i z fusów też raczej nie wróżymy.
ODPOWIEDZ