Gparted - nie można sformatowa

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
Awatar użytkownika
Menel
Member

Post autor: Menel »

A jaką masz alternatywę dla pena 128 GB na usb 3.0? Tylko nie mów że dysk zewnętrzny. Dysk zewnętrzny to ja mam 2 TB, jako skład kopii zapasowej. Z definicji słabo przenośny.
dysk ssd+kieszonka z wyjściem na usb, solidne, bezawaryjne, małe (nawet w tylniej kieszeni zmieścisz) i przede wszystkim szybkie...zresztą nawet bym zrezygnował z tego badziewiarskiego usb (nie wiem czemu to tak się rozpowszechniło, kolejny kulawy standard) i zainwestował w coś pod FireWire
giaur
Member

Post autor: giaur »

Gdzieś wyczytałem że to problem z kontrolerem usb w kernelu, podobno na ohci czyli usb 1.1 działa wszystko... cóż chyba mi nie pomożecie ale gdyby ktoś miał pomysł, chętnie usłyszę

Ssd - jednak duży, a czy szybki? Nie aż tak bo usb zabije jego wydajność.
Awatar użytkownika
Menel
Member

Post autor: Menel »

dlatego wspomniałem o złączu FireWire (szkoda, że tak słabo rozpowszechnionym niestety) dosyć stara technologia a najnowsze usb mu nawet do pięt nie dorasta pod względem możliwości, stabilności i wydajności...
Awatar użytkownika
LordRuthwen
Moderator

Post autor: LordRuthwen »

A mogę zapytać z jakiej wersji Debiana korzystasz? Bo coś mi się kołacze, że na Wheezym miałem problemy z podłączaniem urządzeń USB 3.0, na Jessie też były, do momentu którejś poprawki do ACPI i ustąpiły.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

A masz zainstalowany pakiet dosfstools

https://packages.debian.org/wheezy/dosfstools
Tu są narzędzia do obsługi systemu plików vfat pod linuxem. Z niego korzysta gparted aby ...
giaur
Member

Yampress pisze:A masz zainstalowany pakiet dosfstools

https://packages.debian.org/wheezy/dosfstools
Tu są narzędzia do obsługi systemu plików vfat pod linuxem. Z niego korzysta gparted aby ...
Ok, mam najnowszego Sida ze wszystkimi aktualizacjami. Z innymi pendrive (ale nie na USB3) problemu nie ma. Z dyskiem zewnętrznym na USB3 też problemu nie ma. Oczywiście nic się nie zmienia, gdy podłączę pendrive do portu usb 2.0, dalej sypie błędami. Zauważyłem że po sformatowaniu pod Windows, teraz gparted już jest w stanie utworzyć i sformatować partycję ntfs, dalej non stop sypie tymi błędami ale koniec końców chyba parycję tworzy. Oczywiście wszystko potem działa bez problemu gdy partycja już jest.

Dosfstools nie ma tu za bardzo zastosowania, bo tu rzecz idzie o partycje ntfs. Zresztą, błędem sypie już przy pobieraniu informacji o urządzeniu jako takim, od razu na starcie. A te narzędzia służą dopiero do tworzenia systemu plików i naprawiania błędów w nim.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

jeśli chcesz przenosić dane windows <=> linux na pendrive to odradzam ntfs. Jest bardzo wolny... Fat32 tylko. Bo inaczej jajo tam przy kopiowaniu plików zniesiesz... ( kopiowanie spod linuxa na ntfs).
giaur
Member

Yampress pisze:jeśli chcesz przenosić dane windows <=> linux na pendrive to odradzam ntfs. Jest bardzo wolny... Fat32 tylko. Bo inaczej jajo tam przy kopiowaniu plików zniesiesz... ( kopiowanie spod linuxa na ntfs).
Nieważne jaką partycję tworzę, zawsze sypie tymi błędami. Co do ntfs aż tak wolny nie jest, jeśli mamy lepszy procesor
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

A to podpinasz usb3 na porcie usb3 .. A jaki masz kernel i wersje systemu?
giaur
Member

Yampress pisze:A to podpinasz usb3 na porcie usb3 .. A jaki masz kernel i wersje systemu?
Kernel najnowszy aptosid, system najnowszy sid x64. W sumie nie pomyślałem czy by nie spróbować kernela debianowego, ale jakoś czarno to widzę. Dodam, że android także nie ma problemów z formatowaniem tego pena. W ostateczności mogę użyć Windows 8.1 na wirtualce, tylko do sformatowania. Ale jednak niesmak pozostaje, widać że linux sobie nie radzi definitywnie.

A NTFS potrzebny jest m.in. po to, żeby oglądać filmy na telewizorze. Głónie filmy 3D, gdzie jeden plik zajmuje nieraz do 20 GB. Więc oczywiście FAT32 odpada. Jednak, tak jak pisałem to nieważne jaki system plików tworzę. Błąd leży gdzieś indziej, jak dla mnie w kernelu i obsłudze urządzeń usb.
ODPOWIEDZ