Od poltorej miesiaca zaczal sie moj powrot na Linuxa (Ubuntu), ale mam pewne problemy jesli chodzi o stabilnosc tego distro i ma pare bugow, ktore dopiero kiedys beda poprawione, a u mnie daja troche popalic. Tak wiec zmuszony jestem poszukac czegos innego. Padlo, co by daleko nie szukac na Debiana

Mam w zwiazku z tym pare pytan.
1.Obecnie wydzielone mam z konca dysku niewielkie 4 partycje linuxowe
/boot -ext3 / -xfs /home -xfs i swap
Gdzies mi mignelo na paru stronach ze /boot nie moze byc na systemie plikow xfs (to i tak zrobilem jak powyzej) pytanie czy to faktycznie prawda, czy moze jednak /boot moze byc na xfs? (niby w sumie roznica prawie zadna ale chcialbym wiedziec

2.Czy jesli usune/sformatuje sama partycje / to Debian przejmie ustawienia programow z /home ? (w sumie niewiele tam sie nazbieralo ale w koncu jesli sie da to czemu sobie nie uproscic zycia)
3.Czy w Debianie sa jakies znaczace roznice jesli chodzi o rozmieszczenie plikow/folderow systemowych w stosunku do Ubuntu (to takie pytanie dodatkowe

4.W poradniku dotyczacym instalacji podane jest, ze na 1 plytce CD znajduje sie "okrojone" Gnome. Pozniej niestety nie wiem czy lepiej, juz po uzyskaniu dostepu do netu, odinstalowac to okrojone Gnome i dac "pelna wersje". Czy wystarczy pozniej tylko dorzucic pare pakietow zeby uzyskac to "pelne"? (Pytam juz z nawyku, bo staram sie unikac takich kombinacji z instalowaniem i odinstalowywaniem waznych czesci w systemie tylko postawic cos raz a dobrze, a znowu sciaganie calej plytki DVD z pelnym Gnomem to tez nie za dobre rozwiazanie)
To chyba tyle jak cos z gory dzieki za odpowiedzi.