Zast

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
Awatar użytkownika
lun
Beginner

Post autor: lun »

Yampress, nie bardzo rozumiem jak ktoś kto, zresztą podobnie jak ja, bardzo lubił/lubi gnome2, nie może się przekonać do MATE. To jest dokładnie to samo co gnome2, z tą różnicą że aplikacje mają lekko inne nazwy (zamiast terminal jest MATE terminal itp.) :-)
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

lun to proste xfce spodobało mi się bardziej. Pewne rozwiązania/wygląd.
Awatar użytkownika
kodama
Junior Member

Post autor: kodama »

Ja poszedłem jeszcze w inną stronę: LinuxMint 14 z Cynamonem. Fakt, jest jedna rzecz, która mnie lekko irytuje - niemożność dodania drugiego panelu, jak w Gnome (w MATE da się takie coś zrobić?). Ale dopóki w Debianie nie będzie dostępne w pełni sprawne, spełniające moje oczekiwania, środowisko, to Miętówka zostanie na moim laptopie, a na stacjonarnym sprzęcie dalej będzie hulał Squeeze.

Tak jak napisałem w innym temacie - skusiłbym się na XFCE, bo wygląda dobrze, ale posiada błędy, które mnie irytują (v4.8). 4.10 z kolei trzeba za dużo cudować z zależnościami, żeby "jako tako" działało.
Awatar użytkownika
Unit
Beginner

Post autor: Unit »

kodama pisze:Tak jak napisałem w innym temacie - skusiłbym się na XFCE, bo wygląda dobrze, ale posiada błędy, które mnie irytują (v4.8). 4.10 z kolei trzeba za dużo cudować z zależnościami, żeby "jako tako" działało.
Tego LinuxMinta to masz z corem debianowym czy ubuntowym? Jak z ubuntowym to sobie doinstaluj xfce 4.10 + wygląd i ikony z minta. Dwa panele mam - jeden na prawej ścianie drugi na dole autoukrywanie.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

kodama pisze: Tak jak napisałem w innym temacie - skusiłbym się na XFCE, bo wygląda dobrze, ale posiada błędy, które mnie irytują (v4.8). 4.10 z kolei trzeba za dużo cudować z zależnościami, żeby "jako tako" działało.
http://news.siduction.org/2012/10/xfce- ... -siduction Działa idealnie na Debianie Wheezy. Dodaj wpisy repozytoriów, a potem zrób aktualizację systemu.

Ja i tak czekam na wersję 4.10 w repozytorium wersji testowej.

Można zainstalować xfce4-panel i dodać panel xfce do mate.
mojnik
Beginner

Post autor: mojnik »

A czy jest jakiś sposób aby mieć gnome-panel w starej wersji nie mając gnome? Mam tylko zainstalowany openbox. W poprzedniej wersji systemu uruchamiałem gnome-panel z kilkoma apletami, a tutaj nie dość że nie mogę żadnego apletu dograć, to jeszcze koszmarnie te panele wyglądają.
Awatar użytkownika
kodama
Junior Member

Unit pisze:Tego LinuxMinta to masz z corem debianowym czy ubuntowym? Jak z ubuntowym to sobie doinstaluj xfce 4.10 + wygląd i ikony z minta. Dwa panele mam - jeden na prawej ścianie drugi na dole autoukrywanie.
Przetestuję zapewne dopiero po weekendzie. Mam Minta z corem Ubuntu.
Spróbuję też zainstalować wersję z MATE, skoro kolega lun napisał, że to prawie to samo. Zobaczymy jak to się sprawdza.

Dodane:
No dobrze, więc po kilku testach zrobiłem tak:
1. Najpierw Debian Jessie
2. Później MATE według tego -> http://wiki.mate-desktop.org/download
I gra gitara, "prawie" Gnome2, czyli można powiedzieć, że jest tak jak mi najbardziej pasuje :)
Cez

Post autor: Cez »

Moim zdaniem najbardziej zbliżone do Gnome2 są XFCE oraz MATE. Można również ustawić KDE na podobieństwo Gnome2, lecz jest to "cięższe" środowisko. Nie próbowałem LXDE. Co do Minta... testowałem dystrybucję LMDE z Cinnamonem. Środowisko przyjemne, idealne gdy ktoś "przesiada się" z Windowsa. Niestety potrafi się również zawiesić...
Awatar użytkownika
lun
Beginner

Post autor: lun »

Kodama, właśnie takie mam odczucia jak Ty. Prosto, łatwo i gnome2 na pokładzie.

Wtrącę lekko poza tematem.
Odnośnie Minta, to mój boże jak mnie Mint złości!! Szczególnie ten ze skisłym jądrem Ubuntu.
Zainstalowałem toto z cinnamonem na laptopie siostry, bo ciut nowszy niż mój, a system trochę łatwiejszy w obsłudze niż Debian. I co? I kupa. Modem manager w wersji 0.6 nie obsługuje kilku modemów 3G (zgłoszony błąd), musiałem cofać wersję do jakiegoś 0.5x żeby pendrive od Orange działał (na Debianie Squeeze działał bez problemu). Identyczna sprawa z telefonem komórkowym, podłączam przez USB i nie widzi urządzenia, mimo że usb_modeswitch teoretycznie nowsze niż to w Debianie. Na Squeeze oraz Wheezy działa bez problemu.
Awatar użytkownika
kodama
Junior Member

Otóż i to :) Nie wiem tylko dlaczego LibreOffice wygląda jakby był uruchamiany przez WINE (kształt okien dialogowych, na przykład). Ale to jest generalnie mało znaczący szczegół.
Załącznik zrzut_ekranu.jpg nie jest już dostępny
Załączniki
zrzut_ekranu.jpg
ODPOWIEDZ