Zast
Ja poszedłem jeszcze w inną stronę: LinuxMint 14 z Cynamonem. Fakt, jest jedna rzecz, która mnie lekko irytuje - niemożność dodania drugiego panelu, jak w Gnome (w MATE da się takie coś zrobić?). Ale dopóki w Debianie nie będzie dostępne w pełni sprawne, spełniające moje oczekiwania, środowisko, to Miętówka zostanie na moim laptopie, a na stacjonarnym sprzęcie dalej będzie hulał Squeeze.
Tak jak napisałem w innym temacie - skusiłbym się na XFCE, bo wygląda dobrze, ale posiada błędy, które mnie irytują (v4.8). 4.10 z kolei trzeba za dużo cudować z zależnościami, żeby "jako tako" działało.
Tak jak napisałem w innym temacie - skusiłbym się na XFCE, bo wygląda dobrze, ale posiada błędy, które mnie irytują (v4.8). 4.10 z kolei trzeba za dużo cudować z zależnościami, żeby "jako tako" działało.
Tego LinuxMinta to masz z corem debianowym czy ubuntowym? Jak z ubuntowym to sobie doinstaluj xfce 4.10 + wygląd i ikony z minta. Dwa panele mam - jeden na prawej ścianie drugi na dole autoukrywanie.kodama pisze:Tak jak napisałem w innym temacie - skusiłbym się na XFCE, bo wygląda dobrze, ale posiada błędy, które mnie irytują (v4.8). 4.10 z kolei trzeba za dużo cudować z zależnościami, żeby "jako tako" działało.
http://news.siduction.org/2012/10/xfce- ... -siduction Działa idealnie na Debianie Wheezy. Dodaj wpisy repozytoriów, a potem zrób aktualizację systemu.kodama pisze: Tak jak napisałem w innym temacie - skusiłbym się na XFCE, bo wygląda dobrze, ale posiada błędy, które mnie irytują (v4.8). 4.10 z kolei trzeba za dużo cudować z zależnościami, żeby "jako tako" działało.
Ja i tak czekam na wersję 4.10 w repozytorium wersji testowej.
Można zainstalować xfce4-panel i dodać panel xfce do mate.
Przetestuję zapewne dopiero po weekendzie. Mam Minta z corem Ubuntu.Unit pisze:Tego LinuxMinta to masz z corem debianowym czy ubuntowym? Jak z ubuntowym to sobie doinstaluj xfce 4.10 + wygląd i ikony z minta. Dwa panele mam - jeden na prawej ścianie drugi na dole autoukrywanie.
Spróbuję też zainstalować wersję z MATE, skoro kolega lun napisał, że to prawie to samo. Zobaczymy jak to się sprawdza.
Dodane:
No dobrze, więc po kilku testach zrobiłem tak:
1. Najpierw Debian Jessie
2. Później MATE według tego -> http://wiki.mate-desktop.org/download
I gra gitara, "prawie" Gnome2, czyli można powiedzieć, że jest tak jak mi najbardziej pasuje

Moim zdaniem najbardziej zbliżone do Gnome2 są XFCE oraz MATE. Można również ustawić KDE na podobieństwo Gnome2, lecz jest to "cięższe" środowisko. Nie próbowałem LXDE. Co do Minta... testowałem dystrybucję LMDE z Cinnamonem. Środowisko przyjemne, idealne gdy ktoś "przesiada się" z Windowsa. Niestety potrafi się również zawiesić...
Kodama, właśnie takie mam odczucia jak Ty. Prosto, łatwo i gnome2 na pokładzie.
Wtrącę lekko poza tematem.
Odnośnie Minta, to mój boże jak mnie Mint złości!! Szczególnie ten ze skisłym jądrem Ubuntu.
Zainstalowałem toto z cinnamonem na laptopie siostry, bo ciut nowszy niż mój, a system trochę łatwiejszy w obsłudze niż Debian. I co? I kupa. Modem manager w wersji 0.6 nie obsługuje kilku modemów 3G (zgłoszony błąd), musiałem cofać wersję do jakiegoś 0.5x żeby pendrive od Orange działał (na Debianie Squeeze działał bez problemu). Identyczna sprawa z telefonem komórkowym, podłączam przez USB i nie widzi urządzenia, mimo że usb_modeswitch teoretycznie nowsze niż to w Debianie. Na Squeeze oraz Wheezy działa bez problemu.
Wtrącę lekko poza tematem.
Odnośnie Minta, to mój boże jak mnie Mint złości!! Szczególnie ten ze skisłym jądrem Ubuntu.
Zainstalowałem toto z cinnamonem na laptopie siostry, bo ciut nowszy niż mój, a system trochę łatwiejszy w obsłudze niż Debian. I co? I kupa. Modem manager w wersji 0.6 nie obsługuje kilku modemów 3G (zgłoszony błąd), musiałem cofać wersję do jakiegoś 0.5x żeby pendrive od Orange działał (na Debianie Squeeze działał bez problemu). Identyczna sprawa z telefonem komórkowym, podłączam przez USB i nie widzi urządzenia, mimo że usb_modeswitch teoretycznie nowsze niż to w Debianie. Na Squeeze oraz Wheezy działa bez problemu.