winrar instalacja pod Linuksem

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
chomik

winrar instalacja pod Linuksem

Post autor: chomik »

Witam sciagnołem wrar380b1pl.exe do rozpakowywania plików rar. I mam kłopot z instalacjia. Probowałem zainstalować z poziomu konsoli i nie można go otworzyc ani zainstalować. Jak się za to zabrać?
Awatar użytkownika
ilin
Senior Member

Post autor: ilin »

To program na windowsa.
W linuxie są odpowiedniki unrar rar.

Jesli chcesz koniecznie tego to użyj wine.
chomik

czyli tym wine moge nawet gry instalowac na windowsa a potem emulatorem uruchomić?
hucul
Beginner

Post autor: hucul »

@chomik poszukaj w google co to jest WINE, wykaż się jakąś inicjatywą . Owszem można zainstalować winrara poprzez WINE ale nie ma to sensu gdyż są programy pod linuksa które obsługują archiwa rar. Programy te bardzo dobrze radzą sobie z plikami rar.
SeRdEcZnY
Beginner

Post autor: SeRdEcZnY »

albo po prostu

Kod: Zaznacz cały

aptitude (bądź apt-get) install rar
wtedy spakujesz, rozpakujesz używając standardowego file-roller (tak to się chyba nazywa) - paker/unpaker pod debianem
chomik

hucul pisze:@chomik poszukaj w google co to jest WINE, wykaż się jakąś inicjatywą . Owszem można zainstalować winrara poprzez WINE ale nie ma to sensu gdyż są programy pod linuksa które obsługują archiwa rar. Programy te bardzo dobrze radzą sobie z plikami rar.
Dziękuję.

A co do programów obsługujących rar pod Linuksem to mam pewną wątpliwość, nic nie mogłem wypakować. Ciągle błędy się pojawiały.
Awatar użytkownika
ilin
Senior Member

Post autor: ilin »

rar x scieżka plik.rar
np.

rar x /home/chomik/gra.rar
chomik

Na razie używam winrara przez wine nawet działa to jakoś. Jednak jak używam pajączka to pojawiają się same błędy.

ilin, hucul, dziękuję.

¯eby nie zakładać nowego tematu napisze tutaj jak zainstalować np.: mozillę

firefox-3.0.tar.bz2
w takim pliku zresztą nie tylko ona ma taki rodzaj kompresji jak to zainstalować?
SeRdEcZnY
Beginner

Post autor: SeRdEcZnY »

chomik pisze:a narazie uzywam winrara przez wine nawet idze to jakos
idzie jakoś beznadziejnie... nie lepiej zainstalowac sobie tak jak podałem w tym poście

chomik pisze: żeby nie zakładać nowego tematu napisze tutaj jak zainstalować np mozille

firefox-3.0.tar.bz2
w takim pliku zreszto nie tylko ona ma taki rodzaj kompresii jak to zainstlować?
ruun pisze:http://kaka.ovh.org/poradnik-debiana/handbook/
Przejdź do fragmentu "Instalacja ze źródeł"
po dwa o ile pamiętam regulamin, to w jednym temacie jedno zagadnienie, po trzy poczytaj czasem ...

Pozdrawiam ;)
chomik

Wpisuję polecenie

./configure --prefix=/usr
i nic.
Zablokowany