Podepnę się pod wątek bo mam problem z tym samym

może oboje skorzystamy:
Ja mam problem ze skonfigurowaniem nowego laptopa - hp compaq 6715s. Problem dotyczy głównie jak to bywa w linuksach karty wifi. W tym laptopie linuks ma problem ją wykryć, po wydaniu polecenia lspci nie pojawia się karta wifi. Problemem jest chyba zabugowany bios, dopiero gdy wyłączę w nim kartę lan i pomajstruję z opcjami do kernela (chyba najlepszym rozwiązaniem w moim przypadku jest acpi=noirq) udaje się ją wykryć.
Kod: Zaznacz cały
$ lspci
30:00.0 Network controller: Broadcom Corporation Dell Wireless 1390 WLAN Mini-PCI Card (rev 02)
$lspci -n
30:00.0 0280: 14e4:4311 (rev 02)
Próbowałem natywnie - modułem bcm43xx (kernel 2.6.22) i fwcutterem ale pojawiał się problem z przerwaniami dmesg wyświetlało kilkakrotnie .... i wypluwał jeszcze wiadomość której niestety nie udało mi się zanotować bo chwilę później komputer się zawiesił...
Następnie próbowałem z ndiswrapper tutaj trochę lepiej bo:
# ndiswrapper -l
bcmwl5 : driver installed
device (14E4:4311) present (alternate driver: bcm43xx)
żadnych problemów z przerwaniami, komp się nie zawiesz kontrolka wifi się świeci. Ale nijak nie potrafię połączyć się z moją siecią nawet bez szyfrowania. Nie potrafię nawet skanować okolicy:
Choć Networkmanager z gnome i nm-applet widzą kilka sieci ale też nie potrafi się połączyć.
Wyłączam usługi odpowiedzialne za automatyczne łączenie, skan dalej nic nie pokazuje. Próbuję tak:
Ale nie przynosi to pożądanego efektu:
# iwconfig
lo no wireless extensions.
wlan0 IEEE 802.11g ESSID :o ff/any
Mode:Managed Frequency:2.422 GHz Access Point: Not-Associated
Bit Rate:54 Mb/s Tx-Power:32 dBm
RTS thr:2347 B Fragment thr:2346 B
Encryption key :o ff
Power Management :o ff
Link Quality:0 Signal level:0 Noise level:0
Rx invalid nwid:0 Rx invalid crypt:0 Rx invalid frag:0
Tx excessive retries:0 Invalid misc:0 Missed beacon:0
Gdzieś wyczytałem żeby najpierw zmienić na Mode:Auto, no to:
# iwconfig wlan0 mode Auto
# iwconfig wlan0 essid gwiazdka13
# iwconfig
wlan0 IEEE 802.11g ESSID:"gwiazdka13"
Mode:Auto Frequency:2.422 GHz Access Point: F2:27:45:2D:3F:58
Bit Rate=54 Mb/s Tx-Power:32 dBm
RTS thr:2347 B Fragment thr:2346 B
Encryption key :o ff
Power Management :o ff
Link Quality:0 Signal level:0 Noise level:0
Rx invalid nwid:0 Rx invalid crypt:0 Rx invalid frag:0
Tx excessive retries:0 Invalid misc:0 Missed beacon:0
No ale skąd bierze ten adres mac routera? Za każdym razem chyba z sufitu, bo mac routera jest zupełnie inny.
Czy ktoś miał podobne problemy albo może spotkał się gdzieś na forach z rozwiązaniem? Zastanawiam się nad kupnem czegoś co ma pełną współpracę pod linuksem intel albo atheros... Ale czy jak coś kupię to nie będę miał problemów z przerwaniami i będę mógł korzystać z lanu i wlanu bez konieczności zmiany ustawień w biosie?
Aaa byłbym zapomniał wersja biosu jest najnowsza... a komputer został sprzedany bez systemu ale chyba tylko po to żeby samemu zainstalować Windowsa, bo tam zapewne wszystko działa...
Z góry dzięki za wszelką pomoc i sugestie
@berettakk: Możesz mieć problem ze skonfiugrowaniem tego na Etchu - stare jajko... Napisz jakie operacje wykonałeś no i pokaż co wyświetla lspci, skąd ściągnąłeś firmware do ndiswrappera