konfiguracja ndiswrapper + bcm43xx

Wszystko związane z jądrem systemowym, sterownikami, sprzętem itp.
berettakk

konfiguracja ndiswrapper + bcm43xx

Post autor: berettakk »

Zacznę od tego, że przeszukanie forum 'odbyłem' i rozwiązania mojego problemu nie znalazłem. Może zapytam o rzeczy proste, lecz kto pyta - nie błądzi. :)

Udało mi się zainstalować ndiswrappera i sterownik Windowsowy (bcmwl5) i szukam pomocy przy konfiguracji. Sieć WiFi jest szyfrowania przez WPA1 i nie korzysta z DHCP. To uniemożliwia współpracę z Network Managerem z tego co wiem. Czy mogę (i jak) skonfigurować to manualnie lub jakimś alternatywnym względem Network Managera programem. Dodam, że posiadam małą wiedzę i proszę o interfejs graficzny i/lub tłumaczenia łopatologiczne. :)
Maciorra
Beginner

Re: konfiguracja ndiswrapper + bcm43xx

Post autor: Maciorra »

berettakk pisze: Udało mi się zainstalować ndiswrappera i sterownik Windowsowy (bcmwl5) i szukam pomocy przy konfiguracji. Sieć WiFi jest szyfrowania przez WPA1 i nie korzysta z DHCP. To uniemożliwia współpracę z Network Managerem z tego co wiem. Czy mogę (i jak) skonfigurować to manualnie lub jakimś alternatywnym względem Network Managera programem. Dodam, że posiadam małą wiedzę i proszę o interfejs graficzny i/lub tłumaczenia łopatologiczne. :)
Witam!

Po pierwsze do dzialania WPA musisz miec zainstalowana paczke wpa_supplicant. Jesli juz ja masz to przystap do konfiguracji - i tu Cie zmartwie - jednak lepiej zrobic to z palucha bez zadnych nakladek :) Plus tego jest taki ze przy okazji nauczysz sie czegos nowego. Dosc dokladny opis znajdziesz w dokumentacji wpa_supplicant w /usr/share/doc, tam tez o ile mnie pamiec nie myli powinna byc dokumentacja dotyczaca /etc/interfaces. Po przestudiowaniu obydwu nie powinienes miec problemow z konfiguracja sieci w 3 minuty :)
alteriks

Post autor: alteriks »

Podepnę się pod wątek bo mam problem z tym samym :) może oboje skorzystamy:

Ja mam problem ze skonfigurowaniem nowego laptopa - hp compaq 6715s. Problem dotyczy głównie jak to bywa w linuksach karty wifi. W tym laptopie linuks ma problem ją wykryć, po wydaniu polecenia lspci nie pojawia się karta wifi. Problemem jest chyba zabugowany bios, dopiero gdy wyłączę w nim kartę lan i pomajstruję z opcjami do kernela (chyba najlepszym rozwiązaniem w moim przypadku jest acpi=noirq) udaje się ją wykryć.

Kod: Zaznacz cały

$ lspci
30:00.0 Network controller: Broadcom Corporation Dell Wireless 1390 WLAN Mini-PCI Card (rev 02)
$lspci -n
30:00.0 0280: 14e4:4311 (rev 02)
Próbowałem natywnie - modułem bcm43xx (kernel 2.6.22) i fwcutterem ale pojawiał się problem z przerwaniami dmesg wyświetlało kilkakrotnie .... i wypluwał jeszcze wiadomość której niestety nie udało mi się zanotować bo chwilę później komputer się zawiesił...

Następnie próbowałem z ndiswrapper tutaj trochę lepiej bo:

# ndiswrapper -l
bcmwl5 : driver installed
        device (14E4:4311) present (alternate driver: bcm43xx)
żadnych problemów z przerwaniami, komp się nie zawiesz kontrolka wifi się świeci. Ale nijak nie potrafię połączyć się z moją siecią nawet bez szyfrowania. Nie potrafię nawet skanować okolicy:

# iwlist wlan0 scan
wlan0     No scan results
Choć Networkmanager z gnome i nm-applet widzą kilka sieci ale też nie potrafi się połączyć.
Wyłączam usługi odpowiedzialne za automatyczne łączenie, skan dalej nic nie pokazuje. Próbuję tak:

# iwconfig wlan0 essid gwiazdka13 
Ale nie przynosi to pożądanego efektu:

# iwconfig 
lo        no wireless extensions.

wlan0     IEEE 802.11g  ESSID :o ff/any  
          Mode:Managed  Frequency:2.422 GHz  Access Point: Not-Associated   
          Bit Rate:54 Mb/s   Tx-Power:32 dBm   
          RTS thr:2347 B   Fragment thr:2346 B   
          Encryption key :o ff
          Power Management :o ff
          Link Quality:0  Signal level:0  Noise level:0
          Rx invalid nwid:0  Rx invalid crypt:0  Rx invalid frag:0
          Tx excessive retries:0  Invalid misc:0   Missed beacon:0
Gdzieś wyczytałem żeby najpierw zmienić na Mode:Auto, no to:

# iwconfig wlan0 mode Auto
# iwconfig wlan0 essid gwiazdka13 
# iwconfig 
wlan0     IEEE 802.11g  ESSID:"gwiazdka13"  
          Mode:Auto  Frequency:2.422 GHz  Access Point: F2:27:45:2D:3F:58   
          Bit Rate=54 Mb/s   Tx-Power:32 dBm   
          RTS thr:2347 B   Fragment thr:2346 B   
          Encryption key :o ff
          Power Management :o ff
          Link Quality:0  Signal level:0  Noise level:0
          Rx invalid nwid:0  Rx invalid crypt:0  Rx invalid frag:0
          Tx excessive retries:0  Invalid misc:0   Missed beacon:0
No ale skąd bierze ten adres mac routera? Za każdym razem chyba z sufitu, bo mac routera jest zupełnie inny.
Czy ktoś miał podobne problemy albo może spotkał się gdzieś na forach z rozwiązaniem? Zastanawiam się nad kupnem czegoś co ma pełną współpracę pod linuksem intel albo atheros... Ale czy jak coś kupię to nie będę miał problemów z przerwaniami i będę mógł korzystać z lanu i wlanu bez konieczności zmiany ustawień w biosie?

Aaa byłbym zapomniał wersja biosu jest najnowsza... a komputer został sprzedany bez systemu ale chyba tylko po to żeby samemu zainstalować Windowsa, bo tam zapewne wszystko działa...

Z góry dzięki za wszelką pomoc i sugestie :)

@berettakk: Możesz mieć problem ze skonfiugrowaniem tego na Etchu - stare jajko... Napisz jakie operacje wykonałeś no i pokaż co wyświetla lspci, skąd ściągnąłeś firmware do ndiswrappera
Maciorra
Beginner

alteriks pisze: No ale skąd bierze ten adres mac routera? Za każdym razem chyba z sufitu, bo mac routera jest zupełnie inny.
Pytanie brzmi: czy działa Ci net po takim podłączeniu?
Co pokazuje samo

#iwlist scan
?
alteriks pisze: @berettakk: Możesz mieć problem ze skonfiugrowaniem tego na Etchu - stare jajko... Napisz jakie operacje wykonałeś no i pokaż co wyświetla lspci, skąd ściągnąłeś firmware do ndiswrappera
Nie takie znów stare, przecież to gałąź 2.6 - nie powinno być żadnych problemów z konfiguracją sieci.
alteriks

Post autor: alteriks »

# iwlist scan 
nie pokazuje nic tzn

No scan results
dla interfejsu wlan0. Zainstalowałem windowsa, żeby przekonać się że karta jest sprawna, no i wszystko działa.
Maciorra
Beginner

Sprobowalbym dwoch rzeczy - update BIOSu i inna wersja sterownika dla karty, na stronie ndiswrappera podaja jakies linki do sterownikow dla Twojej karty, moze warto sprobowac...
berettakk

Coś jeszcze nie działa. Moje /etc/network/interfaces wygląda teraz tak:

# WPA Supplicant Home WLAN Network
iface wlan0 inet static
	wpa-ssid Chris
	wpa-driver wext
	# plaintext passphrase
	wpa-psk moje_haslo
	wpa-key-mgmt WPA-PSK
        wpa-pairwise TKIP CCMP
        wpa-group TKIP CCMP
        wpa-proto WPA RSN
	# static ip settings
        address 192.168.0.4
        netmask 255.255.255.0
        gateway 192.168.0.1
moje_haslo to oczywiście przykrywka. ;-)
Potrafi ktoś pomóc? Co zrobić, żeby uruchomić kartę?
pavbaranov
Senior Member

Re: konfiguracja ndiswrapper + bcm43xx

Post autor: pavbaranov »

berettakk pisze:Zacznę od tego, że przeszukanie forum 'odbyłem' i rozwiązania mojego problemu nie znalazłem. Może zapytam o rzeczy proste, lecz kto pyta - nie błądzi. :)

Udało mi się zainstalować ndiswrappera i sterownik Windowsowy (bcmwl5) i szukam pomocy przy konfiguracji.
Pokaż wynik polecenia lspci.
berettakk

Oto wynik lspci:

00:00.0 Host bridge: ATI Technologies Inc Unknown device 5a31 (rev 01)
00:01.0 PCI bridge: ATI Technologies Inc RS480 PCI Bridge
00:13.0 USB Controller: ATI Technologies Inc IXP SB400 USB Host Controller (rev 80)
00:13.1 USB Controller: ATI Technologies Inc IXP SB400 USB Host Controller (rev 80)
00:13.2 USB Controller: ATI Technologies Inc IXP SB400 USB2 Host Controller (rev 80)
00:14.0 SMBus: ATI Technologies Inc IXP SB400 SMBus Controller (rev 82)
00:14.1 IDE interface: ATI Technologies Inc Standard Dual Channel PCI IDE Controller ATI (rev 80)
00:14.2 Audio device: ATI Technologies Inc SB450 HDA Audio (rev 01)
00:14.3 ISA bridge: ATI Technologies Inc IXP SB400 PCI-ISA Bridge (rev 80)
00:14.4 PCI bridge: ATI Technologies Inc IXP SB400 PCI-PCI Bridge (rev 80)
01:05.0 VGA compatible controller: ATI Technologies Inc RC410 [Radeon Xpress 200M]
02:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL-8139/8139C/8139C+ (rev 10)
02:01.0 CardBus bridge: Ricoh Co Ltd RL5c476 II (rev b3)
02:01.1 Generic system peripheral [0805]: Ricoh Co Ltd R5C822 SD/SDIO/MMC/MS/MSPro Host Adapter (rev 17)
02:01.2 System peripheral: Ricoh Co Ltd R5C592 Memory Stick Bus Host Adapter (rev 08)
02:03.0 Network controller: Broadcom Corporation BCM4318 [AirForce One 54g] 802.11g Wireless LAN Controller (rev 02)
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

OK. Pomijając ndiswrappera. Kernel 2.6 (ale nie pamiętam dalszych numerków) ma obsługę tej karty - nic nie daje jej włączenie w kernelu? I druga rzecz - skąd wziąłeś sterownik windowsowy? I trzecia rzecz - zainstaluj sobie netcardconfig np. z repozytorium siduksa (o kurcze, znów palnąłem o tej wersji :) ) - to bardzo szybkie i proste narzędzie do konfigurowania kart sieciowych, włącznie w wpa.
ODPOWIEDZ