Witam serdecznie
Debian etch i po pierwsze prosił bym o podanie komendy do wyświetlenia informacji o zainstalowanym sprzęcie.
po drugie posiadam sieciówkęMSI 802.11 G PCI Wireless Network Adapter. Nie mam pomysłu jak ją w ogóle zainstalować.
Jeżeli temat już był to proszę o zamieszczenie linka do niego a nie tylko odp. już było.
//kolor zielony jest zarezerwowany dla moderatorów!
ruun
Bezprzewodowa Karta Wi-fi MSI
-
- Senior Member
Sposobów jest co najmniej 3 (natywne np. karty Intela, madwifi - karty atherosa i ndiswrapper - sterowniki Windowsa). O tym jakie karty obsługują te ostatnie znajdziesz w liście sprzętu na ich stronach. Sterowniki natywne znajdziesz np. przeglądając programy, które możesz zainstalować pod synaptikiem. Nie podając jaka to karta (jeśli ktoś nie ma przez przypadek takiej samej) nie jesteśmy w stanie Ci bardziej pomóc.
Madwifi ma dobre howto, a stosowne linki na forum znajdziesz wpisując choćby te trzy słowa wyżej (dlaczego to my za Ciebie mamy robić?).
Madwifi ma dobre howto, a stosowne linki na forum znajdziesz wpisując choćby te trzy słowa wyżej (dlaczego to my za Ciebie mamy robić?).
Wydaje mi się, że podałem nazwę karty i znajduje się ona na samej górze wątku. Skoro nie zauważyłeś jej no to napiszę jeszcze raz jest to :pavbaranov
Nie podając jaka to karta (jeśli ktoś nie ma przez przypadek takiej samej) nie jesteśmy w stanie Ci bardziej pomóc
[center:47e88c5d24] [MSI 802.11 G PCI Wireless Network Adapter[/center:47e88c5d24]
Widać, że nie przeczytałeś mojego pierwszego posta w tym wątku. W takim razie jeszcze raz to za cytuje :pavbaranov
Wydaje mi się że sformułowane to zostało w miarę jasno. Nie wynika to z mojego lenistwa czy też jakiegoś oporu do korzystania z wyszukiwarki. Może po prostu nie potrafię tego znaleź?Jeżeli temat już był to proszę o zamieszczenie linka do niego a nie tylko odp. już było.
Z góry dziękuję jeżeli ktoś mi w tym pomorze.
-
- Senior Member
Widzisz, nie zarzucaj komuś, że nie umie czytać. To co powyżej, znaczy mniej więcej tyle, że producentem karty jest firma MSI, pracuje w standardzie 802.11G, jest na PCI i jest kartą bezprzewodową. Sterowniki kart są do poszczególnych chipsetów, zatem nieco mało, nie sądzisz? Chodzi o to co tam w środku ma, czyli jaki chipset. Zatem jeszcze raz - skoro nie umiesz czytać - podaj jaką masz kartę, a nie jakiego jest producenta.R-said pisze:Wydaje mi się, że podałem nazwę karty i znajduje się ona na samej górze wątku. Skoro nie zauważyłeś jej no to napiszę jeszcze raz jest to :
[MSI 802.11 G PCI Wireless Network Adapter
Jak już wiesz czego chcesz szukać, szukasz na forum używając przycisku "Szukaj" i odpowiednio wypełniając.R-said pisze:Widać, że nie przeczytałeś mojego pierwszego posta w tym wątku. W takim razie jeszcze raz to za cytuje :
Cytat:
Jeżeli temat już był to proszę o zamieszczenie linka do niego a nie tylko odp. już było.
W google wpiszesz np. madwifi - jeśli o to chodzi i dostaniesz np. stronę http://www.madwifi.org - tyle, że nie wiadomo, czy jest to ta strona, która dotyczy Twojej karty.
Cóż, biorąc pod uwagę, że na forum tematów dotyczących wifi jest kilka dziennie, to chyba jednak lenistwo lub zupełna nieumiejętność posługiwania się netem. Zatem trzeba się nauczyć.R-said pisze:Wydaje mi się że sformułowane to zostało w miarę jasno. Nie wynika to z mojego lenistwa czy też jakiegoś oporu do korzystania z wyszukiwarki. Może po prostu nie potrafię tego znaleź?
TIP: wydaj polecenie:
Kod: Zaznacz cały
lspci