Bezprzewodowa Karta Wi-fi MSI

Wszystko związane z jądrem systemowym, sterownikami, sprzętem itp.
R-said

Bezprzewodowa Karta Wi-fi MSI

Post autor: R-said »

Witam serdecznie

Debian etch i po pierwsze prosił bym o podanie komendy do wyświetlenia informacji o zainstalowanym sprzęcie.

po drugie posiadam sieciówkęMSI 802.11 G PCI Wireless Network Adapter. Nie mam pomysłu jak ją w ogóle zainstalować.

Jeżeli temat już był to proszę o zamieszczenie linka do niego a nie tylko odp. już było.

//kolor zielony jest zarezerwowany dla moderatorów!
ruun
Awatar użytkownika
ruun
Member

Post autor: ruun »

R-said pisze:prosił bym o podanie komendy do wyświetlenia informacji o zainstalowanym sprzęcie.
m.in. polecenia lspci i lsusb.
R-said

oko wyczaiłem jaki jest sprzęt podłaczony. Proszę tylko o jakieś wskazówki w jaki sposób mogę skonfigurować połaczenie bezprzewodowe jakim programikiem?
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

Sposobów jest co najmniej 3 (natywne np. karty Intela, madwifi - karty atherosa i ndiswrapper - sterowniki Windowsa). O tym jakie karty obsługują te ostatnie znajdziesz w liście sprzętu na ich stronach. Sterowniki natywne znajdziesz np. przeglądając programy, które możesz zainstalować pod synaptikiem. Nie podając jaka to karta (jeśli ktoś nie ma przez przypadek takiej samej) nie jesteśmy w stanie Ci bardziej pomóc.
Madwifi ma dobre howto, a stosowne linki na forum znajdziesz wpisując choćby te trzy słowa wyżej (dlaczego to my za Ciebie mamy robić?).
R-said

pavbaranov

Nie podając jaka to karta (jeśli ktoś nie ma przez przypadek takiej samej) nie jesteśmy w stanie Ci bardziej pomóc
Wydaje mi się, że podałem nazwę karty i znajduje się ona na samej górze wątku. Skoro nie zauważyłeś jej no to napiszę jeszcze raz jest to :

[center:47e88c5d24] [MSI 802.11 G PCI Wireless Network Adapter[/center:47e88c5d24]
pavbaranov

Madwifi ma dobre howto, a stosowne linki na forum znajdziesz wpisując choćby te trzy słowa wyżej (dlaczego to my za Ciebie mamy robić?).
Widać, że nie przeczytałeś mojego pierwszego posta w tym wątku. W takim razie jeszcze raz to za cytuje :
Jeżeli temat już był to proszę o zamieszczenie linka do niego a nie tylko odp. już było.
Wydaje mi się że sformułowane to zostało w miarę jasno. Nie wynika to z mojego lenistwa czy też jakiegoś oporu do korzystania z wyszukiwarki. Może po prostu nie potrafię tego znaleź?
Z góry dziękuję jeżeli ktoś mi w tym pomorze.
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

R-said pisze:Wydaje mi się, że podałem nazwę karty i znajduje się ona na samej górze wątku. Skoro nie zauważyłeś jej no to napiszę jeszcze raz jest to :

[MSI 802.11 G PCI Wireless Network Adapter
Widzisz, nie zarzucaj komuś, że nie umie czytać. To co powyżej, znaczy mniej więcej tyle, że producentem karty jest firma MSI, pracuje w standardzie 802.11G, jest na PCI i jest kartą bezprzewodową. Sterowniki kart są do poszczególnych chipsetów, zatem nieco mało, nie sądzisz? Chodzi o to co tam w środku ma, czyli jaki chipset. Zatem jeszcze raz - skoro nie umiesz czytać - podaj jaką masz kartę, a nie jakiego jest producenta.
R-said pisze:Widać, że nie przeczytałeś mojego pierwszego posta w tym wątku. W takim razie jeszcze raz to za cytuje :

Cytat:
Jak już wiesz czego chcesz szukać, szukasz na forum używając przycisku "Szukaj" i odpowiednio wypełniając.
W google wpiszesz np. madwifi - jeśli o to chodzi i dostaniesz np. stronę http://www.madwifi.org - tyle, że nie wiadomo, czy jest to ta strona, która dotyczy Twojej karty.
R-said pisze:Wydaje mi się że sformułowane to zostało w miarę jasno. Nie wynika to z mojego lenistwa czy też jakiegoś oporu do korzystania z wyszukiwarki. Może po prostu nie potrafię tego znaleź?
Cóż, biorąc pod uwagę, że na forum tematów dotyczących wifi jest kilka dziennie, to chyba jednak lenistwo lub zupełna nieumiejętność posługiwania się netem. Zatem trzeba się nauczyć.
TIP: wydaj polecenie:

Kod: Zaznacz cały

lspci
poszukaj co masz pod Ethernet i wpisz co Ci zwróciło - będzie szybciej (BTW: informacje, że to się tak robi też można bez trudu znaleźć na forum).
ODPOWIEDZ