Zachciało mi się powrotu do przeszłości, więc ściągnąłem sobie z GOG.com zarejestrowaną wcześniej kopię Wiedźmin 2 w wersji na Linuxa. Oczywiście dodałem architekturę 32 bitową i zainstalowałem konieczne biblioteki. Na ekranie ukazał się skrót do programu. Po kliknięciu na nim uruchamia się tzw. lanucher. Launcher posiada dwie opcje do wyboru:
- Uruchom grę.
- Opcje.
Po kliknięciu na uruchom grę, gra startuje, można robić wszystko to co robi się w grze. Jednak po kliknięciu na Opcje okienko launchera na chwilę znika i pojawia się ponownie - w opcje gry wejść się nie. Nie da się ustawić np. języka, zmienić rozdzielczości i innych zaawansowanych ustawień.
Oczywiście poszperałem w katalogu gry i doszedłem do wniosku, że powinien być otwierany plik wykonywalny o nazwie "configurator". Natomiast launcher jest uruchamiany plikiem o nazwie "start.sh".
Przy próbie uruchomienia w konsoli "start.sh", wyświetla się komunikat:
Kod: Zaznacz cały
Running The Witcher 2: Assassins Of Kings - Enhanced Edition
Gtk-Message: 13:55:24.556: Failed to load module "atk-bridge": 'gtk_module_display_init': /usr/lib/i386-linux-gnu/gtk-2.0/modules/libgail.so: undefined symbol: gtk_module_display_init
Po kliknięciu na Opcje wyskakuje kolejny komunikat:
Kod: Zaznacz cały
Gtk-Message: 13:56:42.685: Failed to load module "atk-bridge": 'gtk_module_display_init': /usr/lib/i386-linux-gnu/gtk-2.0/modules/libgail.so: undefined symbol: gtk_module_display_init
terminate called after throwing an instance of 'std::logic_error'
what(): basic_string::_S_construct null not valid
Aborted (core dumped)
Poproszę o podpowiedź co mogę zrobić, żeby wszystko działało:
System: Debian 13 + KDE.