Konfiguracja sieci WIFI, kontrola wentylatorów, limit ładowania baterii

Wszystko związane z jądrem systemowym, sterownikami, sprzętem itp.
iNovio

Konfiguracja sieci WIFI, kontrola wentylatorów, limit ładowania baterii

Post autor: iNovio »

Witam. Mam kilka pytań odnośnie konfiguracji systemu. Mam zainstalowany debian 12 ze środowiskiem LXDE na starym laptopie Asus Eeebook. Mam w nim kartę sieciową firmy broadcom. Wifi mi działa ale muszę za każdym razem po uruchomieniu systemu przeładowywać go za pomocą polecenia modprobe. Dodam jeszcze, że nie mam pełnych bibliotek do sterowników. Brakuje mi pliku sdio.clm_blob. Ten laptop nie ma systemu chłodzenia ani baterii dlatego zakładam ten temat aby się dowiedzieć od innych użytkowników ważnych dla mnie informacji. Może ktoś używa debian 12 bądź innej dystrybucji na laptopie.
Czy sterowniki wifi do kart intela są instalowane wraz z instalacją systemu czy trzeba je instalować z pakietów non-free? Znalazłem dużo informacji w internecie na forach czy też youtube - ludzie mają problem z wifi we wszystkich dystrybucjach linuxa. Czy program coolero z githuba umożliwa sterowanie wentylatorami? Np. czy można ustawić automatyzację wentylatorów, żeby zmieniały prędkość zależnie od temperatury procesora? I czy można ustawić limit ładowania baterii? Niby na wszystkie te pytania AI odpowiada twierdząco, ale przekonałem się, że AI nie jest nieomylna. Dlatego pytam na forum.
Awatar użytkownika
dedito
Moderator

Re: Konfiguracja sieci WIFI, kontrola wentylatorów, limit ładowania baterii

Post autor: dedito »

Jak bardzo stary jest to laptop.
Modeli Eeebook jest bardzo dużo, jak mamy pomóc skoro nie wiemy z czym mamy do czynienia?
Specyfikacja sprzętowa? Wyniki inxi-Fxz?
ODPOWIEDZ