Brak kickera w KDE

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
hash

Brak kickera w KDE

Post autor: hash »

Bawiłem sie jednego dnia KDE (szukłem sobie motywów itd.) i natrafiłem gdzieś na jakąś modyfikację zdaje sie kickera która miała zmieniać menu na takie jak jest w SuSE (nie ukrywam że mi sie tamto menu bardziej podoba:P). No i problem polega na tym że po starcie KDE nie mam paska menu. Jak próbuję uruchomić z xterma i wpisuje kicker to wyrzuca mi błąd:

Kod: Zaznacz cały

kicker: /lib/tls/i686/cmov/libc.so.6: version `GLIBC_2.4` not found (required by /usr/lib/lubkdeinit_kicker.so
no i nie bardzo wiem jak to naprawić.. próbowałem przeinstalować kde ale to niewiele mi dało...
matiit
Beginner

Post autor: matiit »

Nie możesz dać aptitude install kicker?
hash

Próbowałem, ale aptitude twierdzi że mam najnowszą wersję kickera. Nawet próbowałem aptitude remove kicker* aptitude install kde-core kdm kde-i18n-pl kicker ale i tak nie działa. Problem jest w plikach konfiguracyjnych ale nie mogę go znaleść:/
Awatar użytkownika
ruun
Member

Post autor: ruun »

Usuń pliki konfiguracyjne kickera, czyli:

rm -R ~/.kde/share/apps/kicker
i Ctrl+Alt+Backspace
hash

Dalej nic:/
Awatar użytkownika
ruun
Member

Post autor: ruun »

Dodaj testowego użytkownika:

adduser test
zaloguj sie na niego i zobacz czy ma kickera.

//edit

i daj link do opisu tej modyfikacji którą zastosowałeś.
hash

Testowy user też nie ma paska. A modyfikacja to http://www.kde-look.org/content/show.ph ... c5baf73be5. Prubowalem wcześniej zainstalować moda http://www.kde-look.org/content/show.ph ... c5baf73be5 ale ten mi wogóle paska nie ruszył.
Kaudi
Beginner

Post autor: Kaudi »

Zacznijmy od tego ze to sie nie nazywa "kicker" tylko "kicker kickoff" i jest do zdobycia w necie poszukaj na google, ja znalazlem i wszystko dziala jak nalezy .
hash

Udało mi się przywrócić starą wersję paska przez:

apt-get remove kde* kicker-kickoff; apt-get install kde-core kde-i18n-pl kdm
Okazało się że kicker-kickoff (który miałem zainstalowany) sprawiał jakiś problemy. Stwierdziłem więc że sobie daruję to SuSE`owe menu.
Kaudi
Beginner

Post autor: Kaudi »

Bez problemu dzialal .deb spod kubuntu, przynajmniej u mnie, ale przy odinstalowywaniu kickoffa zniknie ci pasek zadan. W tym wypadku wystarczy przeinstalowac systemowego kickera (np. spod synaptica) i wszystko wraca do normy.
ODPOWIEDZ