Aktualizacja z woody -> etch

Pomoc dotycząca instalacji systemu
Piotrus

Aktualizacja z woody -> etch

Post autor: Piotrus »

Zazwyczaj nie bawiłem się w aktualizację dystrybucji, tylko instalowałem nową od podstaw. Niestety mam kilka serwerów w stanach, na których zainstalowany jest jeszcze woody i mam do nich dostęp jedynie przez ssh i drogi service. Nie będę się chwalił uptimem, bo to złe miejsce. Serwery sprawują się bardzo dobrze od kilku lat, niemniej potrzebuję na nich zainstalować kilka paczek z etcha no i update woodego nie będzie trwał w nieskończoność...

Dlatego też mam kilka pytań, zanim w ogóle za to się zabiorę:

1. Na serwerze mam specjalnie skompilowane jądro, które obsługuje HT z P4 (dawniej tego nie było). Czy uaktualniając dystrybucję, zmieni się również jądro? Czy pozostanie dotychczasowe? Z tego co widziałem w configu, to domyślnie skompilowane jądro 2.6.18-686 ma włączone SMP, czy to oznacza, że będzie w pełni wykorzystywało HT?

2. Jak wygląda sprawa plików konfiguracji? Tj. mam dość charakterystycznie skonfigurowane demony proftpd jak i apache. Czy po aktualizacji dystrybucji będę zmuszony ponownie wszystko konfigurować, tj. czy nadpisane zostaną stare pliki konfiguracji?

3. Czy po takiej operacji, zostaje duży bałagan w systemie? Może nie warto w to się paprać, tylko kupić nowy serwer z zainstalowanym etchem i na niego sobie spokojnie wszystko przenieść? Koszt to kilkaset dolarów, ale zawsze większa pewność, że wszystko pójdzie OK.

Fajnie by było, gdybyście podzielili się ze mną swoimi doświadczeniami w temacie aktualizacji systemu. Czy mieliście z tym jakieś problemy?

Trochę się obawiam tej operacji, bo zdalna administracja na tysiące kilometrów przypomina pracę sapera - jeden ruch i po sprawie ;)

Pozdrawiam!
Ventrue
Junior Member

Post autor: Ventrue »

AD2: Zdaje się, że przy aktualizacji pyta, czy nadpisać, czy zostawić stare pliki konfiguracji.
Awatar użytkownika
Rivside

Post autor: Rivside »

AD1: Jajeczko raczej się zaktualizuje.
AD3: Bałagan nie powinien być tak duży, lub może go nie być wcale. Ja osobiście wolałbym posiedzieć jakiś czas niż płacić kilkaset dolarów :) .
Rad
Member

Post autor: Rad »

Piotruś pisze: 1. Na serwerze mam specjalnie skompilowane jądro, które obsługuje HT z P4 (dawniej tego nie było). Czy uaktualniając dystrybucję, zmieni się również jądro? Czy pozostanie dotychczasowe? Z tego co widziałem w configu, to domyślnie skompilowane jądro 2.6.18-686 ma włączone SMP, czy to oznacza, że będzie w pełni wykorzystywało HT?
Jądro się nie zmieni. Zmienia się tylko jeżeli masz zainstalowany pakiet np. linux-image-2.6, czyli bez konkretnego numeru. Tam pewnie tak nie masz.
Piotruś pisze:2. Jak wygląda sprawa plików konfiguracji? Tj. mam dość charakterystycznie skonfigurowane demony proftpd jak i apache. Czy po aktualizacji dystrybucji będę zmuszony ponownie wszystko konfigurować, tj. czy nadpisane zostaną stare pliki konfiguracji?
Będziesz miał do wyboru, czy nadpisać, czy nie. Będziesz mógł tez sobie zobaczyć różnice pomiędzy starym, a nowym plikiem. Jednak nowe wersje daemonów mogą mieć problemy z twoimi plikami konfiguracyjnymi.
Piotruś pisze:3. Czy po takiej operacji, zostaje duży bałagan w systemie? Może nie warto w to się paprać, tylko kupić nowy serwer z zainstalowanym etchem i na niego sobie spokojnie wszystko przenieść? Koszt to kilkaset dolarów, ale zawsze większa pewność, że wszystko pójdzie OK.
Mogą być problemy. Jeżeli serwery nie mogą być przez dłuższy czas wyłączone, albo nie masz zastępstwa to chyba lepiej kupić sobie nowe. A jeżeli może być chwilowa przerwa w ich działaniu to możesz spróbować aktualizować.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

proponuje poczytać w tym linku co dzieje się podczas aktualizacji i na co zwracać uwagę
http://www.debian.org/releases/stable/i ... l#contents
Piotrus

Post autor: Piotrus »

Dzięki za informacje. Teraz wiem już na czym stoję, zwłaszcza po przeczytaniu uwag do dystrybucji. Ciężka praca przede mną. Prawdopodobnie w ciągu najbliższych 2 tygodni zdecyduję się na upgrade dystrybucji. Wykonam kopię bezpieczeństwa i spróbuję. Jeśli się nie powiedzie, prawdopodobnie wykupię drugi serwer.
ODPOWIEDZ