Ci
Ciągłe usypianie dysku
Mam problem z ciągłym usypianiem dysku HDD podczas pracy. Dysk jest wiecznie usypiany. Głowice parkują a talerze stają. Szukam bezskutecznie jakiegoś pliku konfiguracyjnego którego będę mógł zmodyfikować tak by ten dysk po godzinie pracy mi nie wyskoczył z lapka. Podczas pisania tego posta dysk zatrzymał się już 16 razy. Nie jest to normalne. Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego problemu.
- marcin1982
- Moderator
Podaj jakiego wydania Debiana używasz i jakiego środowiska graficznego - jeśli nie wiesz podaj wyniki z konsoli / terminala:
Kod: Zaznacz cały
cat /etc/debian_version
echo $DESKTOP_SESSION
ls -al /usr/share/xsessions
Zainstaluj pakiet hdparm i pokaż wyniki (zakładam, że masz jeden dysk twardy):
hdparm -B /dev/sda
hdparm -I /dev/sda
Wersja Debiana to 7.7 w wersji stabilnej. System graficzny to KDE instalowane standardowo z repozytoriów, kde-plasma.desktop
Zainstalowanie hdparm będzie ostatecznością. Nie wiem czy to jest jakaś wiadomość lecz w końcowej fazie instalacji wybrałem by zainstalował pakiety z rodziny "Laptop". Jeszcze nie do końca ogarnąłem za co one odpowiadają.
Zainstalowanie hdparm będzie ostatecznością. Nie wiem czy to jest jakaś wiadomość lecz w końcowej fazie instalacji wybrałem by zainstalował pakiety z rodziny "Laptop". Jeszcze nie do końca ogarnąłem za co one odpowiadają.
hdparm umożliwia sprawdzenie/ustawienie parametru APM LEVEL, który określa czas bezczynności po jakiej dysk ma przejść w stan uśpienia. Do tego właśnie służy przełącznik "-B". Zainstaluj hdparm, wpisz:
Powyższe polecenie nic nie zmiania, tylko wyświetla wartość parametru APM LEVEL. Przemnóż otrzymaną wartość przez 5 i będziesz miał ilość sekund. Być może wartość jest za niska.
hdparm -B /dev/sda
To podaj jeszcze:
Powyższe też nic nie zmienia, tylko wyświetla wartość parametru. I jeszcze wynik:
hdparm -S /dev/sda
dmesg