Ci

Wszystko związane z jądrem systemowym, sterownikami, sprzętem itp.
Atom

Ciągłe usypianie dysku

Post autor: Atom »

Mam problem z ciągłym usypianiem dysku HDD podczas pracy. Dysk jest wiecznie usypiany. Głowice parkują a talerze stają. Szukam bezskutecznie jakiegoś pliku konfiguracyjnego którego będę mógł zmodyfikować tak by ten dysk po godzinie pracy mi nie wyskoczył z lapka. Podczas pisania tego posta dysk zatrzymał się już 16 razy. Nie jest to normalne. Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego problemu.
Awatar użytkownika
marcin1982
Moderator

Post autor: marcin1982 »

Podaj jakiego wydania Debiana używasz i jakiego środowiska graficznego - jeśli nie wiesz podaj wyniki z konsoli / terminala:

Kod: Zaznacz cały

cat /etc/debian_version
echo $DESKTOP_SESSION
ls -al /usr/share/xsessions
Awatar użytkownika
Rafal_F
Moderator

Post autor: Rafal_F »

Zainstaluj pakiet hdparm i pokaż wyniki (zakładam, że masz jeden dysk twardy):

hdparm -B /dev/sda
hdparm -I /dev/sda
Atom

Wersja Debiana to 7.7 w wersji stabilnej. System graficzny to KDE instalowane standardowo z repozytoriów, kde-plasma.desktop
Zainstalowanie hdparm będzie ostatecznością. Nie wiem czy to jest jakaś wiadomość lecz w końcowej fazie instalacji wybrałem by zainstalował pakiety z rodziny "Laptop". Jeszcze nie do końca ogarnąłem za co one odpowiadają.
Awatar użytkownika
Rafal_F
Moderator

hdparm umożliwia sprawdzenie/ustawienie parametru APM LEVEL, który określa czas bezczynności po jakiej dysk ma przejść w stan uśpienia. Do tego właśnie służy przełącznik "-B". Zainstaluj hdparm, wpisz:

hdparm -B /dev/sda
Powyższe polecenie nic nie zmiania, tylko wyświetla wartość parametru APM LEVEL. Przemnóż otrzymaną wartość przez 5 i będziesz miał ilość sekund. Być może wartość jest za niska.
Atom

APM_level = 254Taki mam ustawione.
Awatar użytkownika
Rafal_F
Moderator

To podaj jeszcze:

hdparm -S /dev/sda
Powyższe też nic nie zmienia, tylko wyświetla wartość parametru. I jeszcze wynik:

dmesg
ODPOWIEDZ