Dodawanie do ulubionych

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
seba766

Dodawanie do ulubionych

Post autor: seba766 »

Witam,
mówie że jest to moje pierwsze zetknięcie z debianem więc sądzę że są to dość łatwe dwa pytania. Mam wersje 7 debiana. I z góry uprzedzam że to nie jest moje pierwsze zetknięcie z linuxem tylko że do tej pory używałem go do pracy i się takimi codziennymi rzeczami nie zajmowałem
1. jak mam dodać plik który nie jest zainstalowany za pomocą apt-get do paska ulubionych po lewej stronie? chodzi mi np o pliki exe
2. jak możecie to polećcie jakiś ciekawy motyw czy jak to tam się nazywa w linuxie
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

pliki exe to nie ten system...
Jakie masz środowisko graficzne? gnome kde xfce lxde ?
seba766

Post autor: seba766 »

Nie pomyliłem się chodzi o pliki .exe programy odpalane pod wine czy nawet programy linuxowe nie instalowane tylko kopiowane. Mam gnome i się w sumie teraz zastanawiam czy to dobry wybór
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

Bardzo zły, ale jak kto woli to niech używa..

entries/164-Tak-sta%C5%82o-si%C4%99-Czy ... -Rewolucja

Co do dodawania do menu musiałś stworzyć plik nazwa.desktop z odpowiednią zawartością i umieścić go w /home/usrer/.local/share/applications
to będzie działać tylko dla aktualnego, lokalnego usera, lub globanie dla wszystkich w /usr/share/applications.

Tu są te pliki /usr/share/applications więc przyjrzyj się ich buudowie i zrób analogicznie...
ODPOWIEDZ