Dobry link tylko ze to samo na końcu ten sam efekt, tylko ręcznie wpisywane komendy czarny ekran z tym okienkiem, ale jak kilkne w dolnym rogu po lewej to otwiera się menu start zasłania to okienko trochę ale wszystko czarne.
Dopisze że udało mi się z Gnome zainstalowany oglądam sobie na razie system to mój pierwszy linux jak się loguje i wybieram gnome clasic to jest oki ale jak wezmę normalne Gnome to dziwnie mi wyświetla ikony na tym pasku u góry (coś chyba ta karta za słaba 128mb ma).
Znaczy coś zastanawiam się czy jeszcze raz nie pobrać płyty z KDE nie pobierałem z debian org i to może być jeszcze to.
Znalazłem takie coś w Szczegóły Grafika Gallium 0.4 on NV34 to zapewne sterownik do grafiki można zainstalować coś nowszego NVIDIA GeForce FX 5200 to będzie dobre
lib32-nvidia-173xx-utils 173.14.38-1.
Chcę tylko dopisać iż delektuje się debianem 7.3 w pełnej krasie (gnome classic) mam dziwięk,oglądam filmy, skonfigurowałem WiFi (frimware-atheros) net po kablu też jest. Jedyne nad czym się zastanawiam jeszcze to zmian sterów grafiki społecznościowych na te zamknięte nvidii.
Ta idea non Free wiem że można szukać na debian.org znalazłem gdzieś w necie że są podobno cd z tym.
Zna ktoś może adres takich cd? (znaczy KDE też sobie doinstalowałem ale jak wybiorę przy logowaniu nadal czarny ekran potem)
Na razie wszystko oki tylko raz mi znikły ikony z pulpitu jak kliknełem na cd, po restarcie wróciły.