Czarny ekran z prostok

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
Awatar użytkownika
navigator
Beginner

Czarny ekran z prostokątnym okienkiem po zalogowaniu

Post autor: navigator »

Jak w temacie po instalacji i zalogowaniu się (nie jako root) czarny ekran z oknem o tytule kresource migration tool ani co wpisać ani odznaczyć.
debian-7.3.0-i386-kde-CD-1 Instalacja z automatycznym podziąłem na partycje Home odzielnie.
Jak rusze tym okienkiem kursor zamienia się w krzyżyk a to okienko pływa po ekranie jak rybka w akwarjum.
Komp: procek 2g, ram 1.5g, grafika 128 mb za słabe?
całkowicie zielony linux pls help ;)
Awatar użytkownika
navigator
Beginner

Poczytałem trochę no i tak:
zainstalował debiana debian-7.3.0-i386-kde-CD-1 sam podstawowy system
zaktualizowałem repozytoria z cd 1, i 2 (apt-cdrom add) na razie nie mam internetu na ten komputer
zainstalowałem xorg (aptitude install xserver-xorg xbase-clients xfonts-base xterm)

ale tego polecenia mi nie przyjmuje (dpkg-reconfigure xserver-xorg) konfiguracja xorg ani przy płycie 1 i 2 (trzeba pobrać inne jeszcze)
i tych też do instalacji KDE (aptitude install kde kde-i18n-pl), (aptitude install kde-core kde-i18n-pl) czy to z powodu bo to (dpkg-reconfigure xserver-xorg) nie zostało zrobione?
no dobra eureka znalazłem polecenie aptitude uruchamia menedżera pakietów potem napisze co z tego wynikło
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

Wg jakiego opisu to instalujesz?
Zainstaluj wszystko od nowa nie korzystajac z tego opisu. Jest jakiś przestarzały!
aptitude install xorg
i potem wg tego https://wiki.debian.org/KDE

KDE3 juz nie ma w debianie.
Awatar użytkownika
navigator
Beginner

Dobry link tylko ze to samo na końcu ten sam efekt, tylko ręcznie wpisywane komendy czarny ekran z tym okienkiem, ale jak kilkne w dolnym rogu po lewej to otwiera się menu start zasłania to okienko trochę ale wszystko czarne.

Dopisze że udało mi się z Gnome zainstalowany oglądam sobie na razie system to mój pierwszy linux jak się loguje i wybieram gnome clasic to jest oki ale jak wezmę normalne Gnome to dziwnie mi wyświetla ikony na tym pasku u góry (coś chyba ta karta za słaba 128mb ma).

Znaczy coś zastanawiam się czy jeszcze raz nie pobrać płyty z KDE nie pobierałem z debian org i to może być jeszcze to.

Znalazłem takie coś w Szczegóły Grafika Gallium 0.4 on NV34 to zapewne sterownik do grafiki można zainstalować coś nowszego NVIDIA GeForce FX 5200 to będzie dobre lib32-nvidia-173xx-utils 173.14.38-1.

Chcę tylko dopisać iż delektuje się debianem 7.3 w pełnej krasie (gnome classic) mam dziwięk,oglądam filmy, skonfigurowałem WiFi (frimware-atheros) net po kablu też jest. Jedyne nad czym się zastanawiam jeszcze to zmian sterów grafiki społecznościowych na te zamknięte nvidii.
Ta idea non Free wiem że można szukać na debian.org znalazłem gdzieś w necie że są podobno cd z tym.
Zna ktoś może adres takich cd? (znaczy KDE też sobie doinstalowałem ale jak wybiorę przy logowaniu nadal czarny ekran potem)
Na razie wszystko oki tylko raz mi znikły ikony z pulpitu jak kliknełem na cd, po restarcie wróciły.
:p :p :p :p
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

A stwórz plik .xinitrc w katalogu usera i dodaj do niego
exec startkde
bo kde używasz??

A jak instalowałeś to kde?
Awatar użytkownika
navigator
Beginner

W końcu zrobiłem tak że włożyłem kartę nvidia 7600GS (agp) nie wkładałem jej bo mi się w niej kiedyś gniazdo dodatkowego zasilania trochę przypaliło, ale coś mnie tkneło by ja wypróbować i chodzi bez dodatkowego prądu.
No i mam Gnome i KDE. KDE bardziej mi się podoba, na sterownikach społecznościowych też nieźle chodzi, ale nvidi też próbuje zainstalować :) może będzie jeszcze lepiej no i w ramach edukacyjnych. Na razie czytam czytam i czytam oglądam filmiki.
ODPOWIEDZ