zamiennik dla amaroka

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
Awatar użytkownika
Menel
Member

zamiennik dla amaroka

Post autor: Menel »

Poszukuję od dłuższego czasu jakiegoś zamiennika dla amaroka, najlepiej napisanego w gtk.

Używam go tylko i wyłącznie do słuchania radia i w dekodowaniu wszelakich strumieni radiowych nie ma sobie równych. Ale niestety ma dwie poważne wady. Jest w qt i pociąga za sobą instalację kilku śmieci, które nie są mi potrzebne i mnie denerwują i nawet "po skrojeniu go na miarę" dalej jest dość zasobożerny.

Próbowałem rhytmboxa, banshee, exaile i kilku mniej znanych konsolowych odtwarzaczy z nakładkami oraz audaciousa, który chyba najlepiej sobie radził z dekodowaniem, ale i tak zdarzały się strumienie których nie potrafił zdekodować, gdzie amarok spokojnie sobie radził.

Czy znacie jakiś godny zamiennik, który spełni moje wymagania?
Awatar użytkownika
LordRuthwen
Moderator

Post autor: LordRuthwen »

Ciężko będzie, bardzo długo używałem Amaroka, wiem co ten kombajn potrafi, obecnie używam Rythmboxa i widzę pewną różnicę w szybkości i jakości działania w porównaniu do poprzednika (na minus), a muzyki słucham tylko lokalnej a nie z sieci.
Nie polecę Ci nic ale sam jestem tego ciekaw czy coś się znajdzie.
mariaczi
Member

Post autor: mariaczi »

Awatar użytkownika
Menel
Member

VLC nie jest typowym odtwarzaczem muzycznym i wiążą się z nim pewne niedogodności. Nie integruje się z zasobnikiem systemowym i dokiem, nie wyświetla powiadomień itp. Niby szczegóły, ale jak ktoś się przyzwyczaił do takiej funkcjonalności to trudno z niej zrezygnować. Dlatego jako odtwarzacz muzyki odpada.

Gmusicbrowserowi daleko nawet do LXMusic, którego używam do słuchania muzy lokalnej.
rysic
Beginner

Post autor: rysic »

Qmmp, czyli taki Linuksowy Winamp (ale Winamp z tych dobrych pierwszych wersji), aczkolwiek też Qt.
Awatar użytkownika
Menel
Member

Qt odpada. Chcę całkowicie zrezygnować z programów w qt. Praktycznie wszystko do czego się przyzwyczaiłem w qt zamieniłem już na gtk. Nieraz z gorszymi efektami, ale jak to w życiu bywa jedno kosztem drugiego. Został tylko ten nieszczęsny amarok.

Nie ukrywam, że jeżeli chodzi o funkcjonalność, ilość kodeków itp to program jest krótko mówiąc rewelacyjny, dlatego jestem taki wybredny i zdaję sobie sprawę, że będzie ciężko znaleźć coś w ten deseń w dodatku nie używającego bibliotek Qt...
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

gtk -> audacious
qt -> qmmp

A przecież to kde/qt było takie fajne.
Awatar użytkownika
saturno
Junior Member

Post autor: saturno »

Może coś z tej listy: http://alternativeto.net/software/amaro ... form=linux cię zadowoli.
Awatar użytkownika
Menel
Member

Yampress, nadal jest, ale już nie na mój sprzęt a na pewno w niedalekiej przyszłości. Debian z lxde to jest to czego bardzo długo szukałem, a błądzić jest rzeczą ludzką.

Udało mi się w końcu osiągnąć, tak zwany system skrojony na miarę. Dlatego wyrzekam się kde i teraz czas na całkowite pożegnanie się z qt.

Kusiło mnie, żeby zainstalować razor-qt, ale nie mam pewności czy projekt nie wygaśnie, a lxde raczej idzie do przodu i będzie rozwijane. Dlatego zdecydowałem się całkowicie porzucić qt. Trochę mi szkoda, jednak niektóre programy są naprawdę dobre.

saturno, dziękuję za odnośnik, trochę tego jest, może coś w końcu znajdę.
Awatar użytkownika
kolofaza
Beginner

Post autor: kolofaza »

Ja proponuje właśnie program audacious. Może on pracować w dwóch trybach czyli:
gtk oraz może wyglądać jak winamp w wersji 2.X i nawet obsługuje jego skórki i (nie jestem pewien ale chyba) niektóre wtyczki, dla mnie bezkonkurencyjny.

Pozdrawiam.

Ps. Zainstaluj program mocp - odtwarza wszystko.
ODPOWIEDZ