zamiennik dla amaroka
zamiennik dla amaroka
Poszukuję od dłuższego czasu jakiegoś zamiennika dla amaroka, najlepiej napisanego w gtk.
Używam go tylko i wyłącznie do słuchania radia i w dekodowaniu wszelakich strumieni radiowych nie ma sobie równych. Ale niestety ma dwie poważne wady. Jest w qt i pociąga za sobą instalację kilku śmieci, które nie są mi potrzebne i mnie denerwują i nawet "po skrojeniu go na miarę" dalej jest dość zasobożerny.
Próbowałem rhytmboxa, banshee, exaile i kilku mniej znanych konsolowych odtwarzaczy z nakładkami oraz audaciousa, który chyba najlepiej sobie radził z dekodowaniem, ale i tak zdarzały się strumienie których nie potrafił zdekodować, gdzie amarok spokojnie sobie radził.
Czy znacie jakiś godny zamiennik, który spełni moje wymagania?
Używam go tylko i wyłącznie do słuchania radia i w dekodowaniu wszelakich strumieni radiowych nie ma sobie równych. Ale niestety ma dwie poważne wady. Jest w qt i pociąga za sobą instalację kilku śmieci, które nie są mi potrzebne i mnie denerwują i nawet "po skrojeniu go na miarę" dalej jest dość zasobożerny.
Próbowałem rhytmboxa, banshee, exaile i kilku mniej znanych konsolowych odtwarzaczy z nakładkami oraz audaciousa, który chyba najlepiej sobie radził z dekodowaniem, ale i tak zdarzały się strumienie których nie potrafił zdekodować, gdzie amarok spokojnie sobie radził.
Czy znacie jakiś godny zamiennik, który spełni moje wymagania?
- LordRuthwen
- Moderator
Ciężko będzie, bardzo długo używałem Amaroka, wiem co ten kombajn potrafi, obecnie używam Rythmboxa i widzę pewną różnicę w szybkości i jakości działania w porównaniu do poprzednika (na minus), a muzyki słucham tylko lokalnej a nie z sieci.
Nie polecę Ci nic ale sam jestem tego ciekaw czy coś się znajdzie.
Nie polecę Ci nic ale sam jestem tego ciekaw czy coś się znajdzie.
VLC nie jest typowym odtwarzaczem muzycznym i wiążą się z nim pewne niedogodności. Nie integruje się z zasobnikiem systemowym i dokiem, nie wyświetla powiadomień itp. Niby szczegóły, ale jak ktoś się przyzwyczaił do takiej funkcjonalności to trudno z niej zrezygnować. Dlatego jako odtwarzacz muzyki odpada.
Gmusicbrowserowi daleko nawet do LXMusic, którego używam do słuchania muzy lokalnej.
Gmusicbrowserowi daleko nawet do LXMusic, którego używam do słuchania muzy lokalnej.
Qt odpada. Chcę całkowicie zrezygnować z programów w qt. Praktycznie wszystko do czego się przyzwyczaiłem w qt zamieniłem już na gtk. Nieraz z gorszymi efektami, ale jak to w życiu bywa jedno kosztem drugiego. Został tylko ten nieszczęsny amarok.
Nie ukrywam, że jeżeli chodzi o funkcjonalność, ilość kodeków itp to program jest krótko mówiąc rewelacyjny, dlatego jestem taki wybredny i zdaję sobie sprawę, że będzie ciężko znaleźć coś w ten deseń w dodatku nie używającego bibliotek Qt...
Nie ukrywam, że jeżeli chodzi o funkcjonalność, ilość kodeków itp to program jest krótko mówiąc rewelacyjny, dlatego jestem taki wybredny i zdaję sobie sprawę, że będzie ciężko znaleźć coś w ten deseń w dodatku nie używającego bibliotek Qt...
Może coś z tej listy: http://alternativeto.net/software/amaro ... form=linux cię zadowoli.
Yampress, nadal jest, ale już nie na mój sprzęt a na pewno w niedalekiej przyszłości. Debian z lxde to jest to czego bardzo długo szukałem, a błądzić jest rzeczą ludzką.
Udało mi się w końcu osiągnąć, tak zwany system skrojony na miarę. Dlatego wyrzekam się kde i teraz czas na całkowite pożegnanie się z qt.
Kusiło mnie, żeby zainstalować razor-qt, ale nie mam pewności czy projekt nie wygaśnie, a lxde raczej idzie do przodu i będzie rozwijane. Dlatego zdecydowałem się całkowicie porzucić qt. Trochę mi szkoda, jednak niektóre programy są naprawdę dobre.
saturno, dziękuję za odnośnik, trochę tego jest, może coś w końcu znajdę.
Udało mi się w końcu osiągnąć, tak zwany system skrojony na miarę. Dlatego wyrzekam się kde i teraz czas na całkowite pożegnanie się z qt.
Kusiło mnie, żeby zainstalować razor-qt, ale nie mam pewności czy projekt nie wygaśnie, a lxde raczej idzie do przodu i będzie rozwijane. Dlatego zdecydowałem się całkowicie porzucić qt. Trochę mi szkoda, jednak niektóre programy są naprawdę dobre.
saturno, dziękuję za odnośnik, trochę tego jest, może coś w końcu znajdę.