Zg

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
goska_23
Beginner

Zgłoszenie problemów z przeglądarkami pod debianem,

Post autor: goska_23 »

Witam,
Niedawno aktualizowałam mojego debiana z wersji 6.0.4 do 6.0.7 - zauważyłam pozytywne zmiany z przeglądarkach Opera i Opera Next.

Piszę aplikację na Joomli i formularzu fabrik. Piszę na komputerach z debianami 6.0.4 i drugi teraz 6.0.7 - dopiero później testuję na komputerze z windowsem XP.

Niektóre rzeczy źle mi się wyświetlają na komputerach z debianem pod przeglądarkami: Opera, Opera Next i Iceweasel - bo na tych przeglądarkach wstępnie testuję aplikację.
Zauważyłam jednak po aktualizacji debiana do 6.0.7, że pewne rzeczy - na formularzach fabrika wyświetlają się już dobrze pod Operą i Operą Next.

Chciałam więc przy okazji zgłosić moje główne problemy, które jeszcze są:

- pole typu fileupload napisane w Ajaxie - pozwalające załączyć na formularzu do tego pola 2 lub więcej plików - nie działa pod Iceweasel - jest komunikat. że ta technologia jaką stosuje przeglądarka jest na poziomie dinozaurów i że powinna być zaktualizowana,

- pola typu textarea - pozwalające wpisać trochę więcej tekstu na obszarze prostokąta - nie wyświetla tego obszaru prostokąta w całości tylko drugi "kawałek" i jest problem żeby w to pole wpisać na formularzu tekst - tak jest na Operze i Operze Next,
pole na zrzucie ekranu które nie wyświetla się w całości -- to "Nazwa materiału / opis zawartości pliku"

W tej chwili nie dam rady aktualizować debiana do wersji 7 bo może tam problemy są lub będą rozwiązane - może kogoś kto rozwija wersje przeglądarek pod debiana - może to akurat zainteresować i może udało by się te problemy usunąć.

Załączam zrzuty ekranów z wymienionymi problemami w przeglądarkach.
Załączniki
Zaznaczenie_069.jpg
Zaznaczenie_068.jpg
Awatar użytkownika
Rafal_F
Moderator

Post autor: Rafal_F »

Opera i opera next mają swoje własne repozytorium i powinny być w najnowszych wersjach bez względu na wersje debiana. Błędy które ich dotyczą (zwłaszcza błędy silnika) powinny być zgłaszane na forum Opery. Zresztą opera jest w fazie migrowania na silnik chromium, więc trzeba trochę poczekać.

Co do Iceweasela to faktycznie zarówno w debianie 6 jak i 7 są wersje prehistoryczne. Przesiądź się na firefoxa, albo zainstaluj Iceweasela z repozytorium unstable.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

Opery next nie ma jeszcze na linuxa!!

Jest taka co zwie sie next ale ona nie jest na nowym silniku. Tylko na presto nadal.

[yampress@debian ~]$ aptitude search opera
i opera - Fast and secure web browser and Internet s
p opera-next - Fast and secure web browser and Internet s
[yampress@debian ~]$ aptitude show opera-next
Pakiet: opera-next
Nowy: tak
Stan: niezainstalowany
Wersja: 12.16.1860
Priorytet: opcjonalny
Sekcja: non-free/web
Opiekun: Opera Packaging Team <packager@opera.com>
Architektura: amd64
Rozmiar rozpakowanego: 46,6 M
Wymaga: libc6 (>= 2.8), libfontconfig1, libfreetype6 (>= 2.2.1), libgcc1 (>= 1:4.1.1), libglib2.0-0 (>= 2.16.0),
libgstreamer-plugins-base0.10-0 (>= 0.10.16), libgstreamer0.10-0 (>= 0.10.15), libice6, libsm6, libstdc++6 (>= 4.1.1),
libx11-6, libxext6, libxml2 (>= 2.6.27), libxrender1, gstreamer0.10-plugins-good, debconf (>= 0.5) | debconf-2.0,
fonts-liberation | ttf-liberation | ttf-mscorefonts-installer
Poleca: flashplugin-nonfree, cups-client
Udostępnia: imap-client, mail-reader, news-reader, www-browser
Opis: Fast and secure web browser and Internet suite
Opera is a small, fast, customizable, powerful and user-friendly web browser, as well as an Internet suite, including an
email client, an IRC client, and web developer tools (Opera Dragonfly). Opera Next is a line of bleeding-edge releases of
Opera, including alpha and beta versions in addition to final releases.
Strona internetowa: http://www.opera.com/browser/

[yampress@debian ~]$ dpkg -l |grep opera
ii opera 12.16.1860 amd64 Fast and secure web browser and Internet suite
[yampress@debian ~]$
http://www.opera.com/pl/developer/next
ODPOWIEDZ