Witam,
Niedawno aktualizowałam mojego debiana z wersji 6.0.4 do 6.0.7 - zauważyłam pozytywne zmiany z przeglądarkach Opera i Opera Next.
Piszę aplikację na Joomli i formularzu fabrik. Piszę na komputerach z debianami 6.0.4 i drugi teraz 6.0.7 - dopiero później testuję na komputerze z windowsem XP.
Niektóre rzeczy źle mi się wyświetlają na komputerach z debianem pod przeglądarkami: Opera, Opera Next i Iceweasel - bo na tych przeglądarkach wstępnie testuję aplikację.
Zauważyłam jednak po aktualizacji debiana do 6.0.7, że pewne rzeczy - na formularzach fabrika wyświetlają się już dobrze pod Operą i Operą Next.
Chciałam więc przy okazji zgłosić moje główne problemy, które jeszcze są:
- pole typu fileupload napisane w Ajaxie - pozwalające załączyć na formularzu do tego pola 2 lub więcej plików - nie działa pod Iceweasel - jest komunikat. że ta technologia jaką stosuje przeglądarka jest na poziomie dinozaurów i że powinna być zaktualizowana,
- pola typu textarea - pozwalające wpisać trochę więcej tekstu na obszarze prostokąta - nie wyświetla tego obszaru prostokąta w całości tylko drugi "kawałek" i jest problem żeby w to pole wpisać na formularzu tekst - tak jest na Operze i Operze Next,
pole na zrzucie ekranu które nie wyświetla się w całości -- to "Nazwa materiału / opis zawartości pliku"
W tej chwili nie dam rady aktualizować debiana do wersji 7 bo może tam problemy są lub będą rozwiązane - może kogoś kto rozwija wersje przeglądarek pod debiana - może to akurat zainteresować i może udało by się te problemy usunąć.
Załączam zrzuty ekranów z wymienionymi problemami w przeglądarkach.
Zg
Opera i opera next mają swoje własne repozytorium i powinny być w najnowszych wersjach bez względu na wersje debiana. Błędy które ich dotyczą (zwłaszcza błędy silnika) powinny być zgłaszane na forum Opery. Zresztą opera jest w fazie migrowania na silnik chromium, więc trzeba trochę poczekać.
Co do Iceweasela to faktycznie zarówno w debianie 6 jak i 7 są wersje prehistoryczne. Przesiądź się na firefoxa, albo zainstaluj Iceweasela z repozytorium unstable.
Co do Iceweasela to faktycznie zarówno w debianie 6 jak i 7 są wersje prehistoryczne. Przesiądź się na firefoxa, albo zainstaluj Iceweasela z repozytorium unstable.
Opery next nie ma jeszcze na linuxa!!
Jest taka co zwie sie next ale ona nie jest na nowym silniku. Tylko na presto nadal.
Jest taka co zwie sie next ale ona nie jest na nowym silniku. Tylko na presto nadal.
http://www.opera.com/pl/developer/next[yampress@debian ~]$ aptitude search opera
i opera - Fast and secure web browser and Internet s
p opera-next - Fast and secure web browser and Internet s
[yampress@debian ~]$ aptitude show opera-next
Pakiet: opera-next
Nowy: tak
Stan: niezainstalowany
Wersja: 12.16.1860
Priorytet: opcjonalny
Sekcja: non-free/web
Opiekun: Opera Packaging Team <packager@opera.com>
Architektura: amd64
Rozmiar rozpakowanego: 46,6 M
Wymaga: libc6 (>= 2.8), libfontconfig1, libfreetype6 (>= 2.2.1), libgcc1 (>= 1:4.1.1), libglib2.0-0 (>= 2.16.0),
libgstreamer-plugins-base0.10-0 (>= 0.10.16), libgstreamer0.10-0 (>= 0.10.15), libice6, libsm6, libstdc++6 (>= 4.1.1),
libx11-6, libxext6, libxml2 (>= 2.6.27), libxrender1, gstreamer0.10-plugins-good, debconf (>= 0.5) | debconf-2.0,
fonts-liberation | ttf-liberation | ttf-mscorefonts-installer
Poleca: flashplugin-nonfree, cups-client
Udostępnia: imap-client, mail-reader, news-reader, www-browser
Opis: Fast and secure web browser and Internet suite
Opera is a small, fast, customizable, powerful and user-friendly web browser, as well as an Internet suite, including an
email client, an IRC client, and web developer tools (Opera Dragonfly). Opera Next is a line of bleeding-edge releases of
Opera, including alpha and beta versions in addition to final releases.
Strona internetowa: http://www.opera.com/browser/
[yampress@debian ~]$ dpkg -l |grep opera
ii opera 12.16.1860 amd64 Fast and secure web browser and Internet suite
[yampress@debian ~]$