[+] Wirtualizacja XEN na VPS - czy istnieje możliwo
[+] Wirtualizacja XEN na VPS - czy istnieje możliwość podziału na mniejsze części?
Witam.
Mam kupiony serwer VPS z wirtualizacją XEN.
Moje pytanie brzmi, czy można go jeszcze podzielić na np. 4 mniejsze maszyny? Jeżeli jest to możliwe, to w jaki sposób tego dokonać?
Mam kupiony serwer VPS z wirtualizacją XEN.
Moje pytanie brzmi, czy można go jeszcze podzielić na np. 4 mniejsze maszyny? Jeżeli jest to możliwe, to w jaki sposób tego dokonać?
Zawsze jakieś rozwiązanie, tyle że brakuje konkretów jak pokroić dysk twardy aby go nie uszkodzić.hagonbc pisze:Normalnie, musisz nożem pokroić dysk twardy tak jak kroi się tort.
Próbowałem zainstalować na serwerze virtualboksa i nie mogłem go użyć, gdyż nie jest możliwa wirtualizacja przy jego pomocy na serwerze wirtualnym w XEN.
Wielu zada sobie pytanie, po co dzielić VPS-a na jeszcze mniejsze serwery? otóż, odpowiadam, bo taką mam potrzebę.
Takie twierdzenie jest nieprawdziwe. Powinno brzmieć: nie da się zrobić Dom0 na DomU (w implementacji Xen). Jednak tak jak pisali przedmówcy, wirtualizacja kontenerowa da rade, i co więcej jest to bardzo szybka wirtualizacja. Więc jeżeli tylko masz zasoby do robienia serwerów to bezproblemowo je stworzysz.Nie da się podzielić vps na inne vpsy.
- LordRuthwen
- Moderator
Dlaczego?Tak jak pisałem, kwestia tylko dostępności zasobów. Parawirtualizowany (a tym bardziej pełna wirtualizacja) serwer, w niczym nie różni się od dedykowanej maszyny, w kontekście takich kontenetów oczywiście. Upraszczając...czym się różni chroot na systemie chodzącym na dedyku, od chroota zrobionego na VPSie? Niczym.LordRuthwen pisze:Wg mnie coś takiego na VPS-ie nie ma sensu, prędzej na serwerze dedykowanym.
Jak bedziesz miał dedyka na atomie z 512Mb ramu, i VPSa z 3GHZ prockiem i 8GB ramu to postawisz kontenery na tym drugim, a nie na dedyku. I tyle.