[+] Wirtualizacja XEN na VPS - czy istnieje możliwo

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
camohawk

[+] Wirtualizacja XEN na VPS - czy istnieje możliwość podziału na mniejsze części?

Post autor: camohawk »

Witam.
Mam kupiony serwer VPS z wirtualizacją XEN.

Moje pytanie brzmi, czy można go jeszcze podzielić na np. 4 mniejsze maszyny? Jeżeli jest to możliwe, to w jaki sposób tego dokonać?
Awatar użytkownika
hagonbc

Post autor: hagonbc »

camohawk pisze: Moje pytanie brzmi, czy można go jeszcze podzielić na np. 4 mniejsze maszyny? Jeżeli jest to możliwe, to w jaki sposób tego dokonać?
Normalnie, musisz nożem pokroić dysk twardy tak jak kroi się tort.
camohawk

Post autor: camohawk »

hagonbc pisze:Normalnie, musisz nożem pokroić dysk twardy tak jak kroi się tort.
Zawsze jakieś rozwiązanie, tyle że brakuje konkretów jak pokroić dysk twardy aby go nie uszkodzić.

Próbowałem zainstalować na serwerze virtualboksa i nie mogłem go użyć, gdyż nie jest możliwa wirtualizacja przy jego pomocy na serwerze wirtualnym w XEN.

Wielu zada sobie pytanie, po co dzielić VPS-a na jeszcze mniejsze serwery? otóż, odpowiadam, bo taką mam potrzebę.
Van Pytel
Beginner

Post autor: Van Pytel »

To zrób sobie chroota, a nie wirtualizacja w wirtualizacji.
Awatar użytkownika
lessmian2
Member

Post autor: lessmian2 »

To już lepiej OpenVZ niż chroota. Choć trochę większa izolacja i możliwości.
Van Pytel
Beginner

Post autor: Van Pytel »

Ale to będzie w ogóle wydajne, no chyba, że VPS jest jakiś wypasiony.
Awatar użytkownika
mati75
Junior Member

Post autor: mati75 »

Nie da się podzielić vps na inne vpsy.
Awatar użytkownika
Bastian
Member

Post autor: Bastian »

Nie da się podzielić vps na inne vpsy.
Takie twierdzenie jest nieprawdziwe. Powinno brzmieć: nie da się zrobić Dom0 na DomU (w implementacji Xen). Jednak tak jak pisali przedmówcy, wirtualizacja kontenerowa da rade, i co więcej jest to bardzo szybka wirtualizacja. Więc jeżeli tylko masz zasoby do robienia serwerów to bezproblemowo je stworzysz.
Awatar użytkownika
LordRuthwen
Moderator

Post autor: LordRuthwen »

Wg mnie coś takiego na VPS-ie nie ma sensu, prędzej na serwerze dedykowanym.
Awatar użytkownika
Bastian
Member

Post autor: Bastian »

LordRuthwen pisze:Wg mnie coś takiego na VPS-ie nie ma sensu, prędzej na serwerze dedykowanym.
Dlaczego?Tak jak pisałem, kwestia tylko dostępności zasobów. Parawirtualizowany (a tym bardziej pełna wirtualizacja) serwer, w niczym nie różni się od dedykowanej maszyny, w kontekście takich kontenetów oczywiście. Upraszczając...czym się różni chroot na systemie chodzącym na dedyku, od chroota zrobionego na VPSie? Niczym.
Jak bedziesz miał dedyka na atomie z 512Mb ramu, i VPSa z 3GHZ prockiem i 8GB ramu to postawisz kontenery na tym drugim, a nie na dedyku. I tyle.
ODPOWIEDZ