LMDE - Linux Mint Debian Edition

Wszystko Off Topic
poker-face98

LMDE - Linux Mint Debian Edition

Post autor: poker-face98 »

Witam
Chciałem przedstawić wam system LMDE. LMDE (Linux Mint Debian Edition), jest zmodyfikowaną, ulepszoną wersją Debiana testowego bazującą na nim. Zawiera dużo aplikacji specyficznych dla Linuksa Minta, m.innymi mint menu, panel ustawień, MDM, Mate. Mnie najbardziej urzekł jego wygląd, jak dla mnie jest po prostu piękny, pierwszy raz nie musiałem doinstalowywać motywów i ikon.

Ponieważ zawiera także repozytoria minta, możemy od ręki zainstalować niewolne aplikacje takie jak skype, flash, a przede wszystkim aplikacje są odrobinę świeższe niż w normalnym Debianie. To chyba wszystko, zachęcam do wypróbowania bo twórcy minta, wykonali kawał dobrej roboty. Proponuję stworzyć dział na naszym forum dla dystrybucji bazujących na Debianie, np. aptosid, LMDE czy Crunchbang. Co wy na to?

Dodatkowe informacje na distrowatch.
Awatar użytkownika
ilin
Senior Member

Post autor: ilin »

poker-face98 pisze:przede wszystkim aplikacje są odrobinę świeższe niż w normalnym Debianie
Jakie aplikacje są świeższe?
poker-face98

Rzeczywiście, może źle to ująłem. Bardziej chodziło mi, że dzięki repozytorium Minta mamy dostęp do aplikacji, których nie znajdziemy w standardowym Debianie, głównie do tych wersji programów niewolnych.
Awatar użytkownika
Rafcio

Post autor: Rafcio »

poker-face98 pisze:Rzeczywiście, może źle to ująłem. Bardziej chodziło mi, że dzięki repozytorium Minta mamy dostęp do aplikacji, których nie znajdziemy w standardowym Debianie, głównie do tych wersji programów niewolnych.
LMDE to nic innego jak LinuxMint zbudowany na Debianie, a nie ulepszona jego wersja. http://linuxmint.pl/lista-artykuow/1-la ... ydany.html
Na stronie LinuxMint PL znajdziesz wszystko na jego temat.
poker-face98

Tak jest zmodyfikowaną, ulepszoną wersją Debiana testowego, bazującą na nim muszę poprawić informacje w pierwszym poście. Jednak sądzę, że może być dobrym wprowadzeniem do Debiana dla początkujących. Moc Debiana (którego sobie chwalę) i świeżość Minta.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

poker-face98, jak nie przestaniesz wstawiać śmieci i nie zaczniesz czytać ze zrozumieniem to temat zamknę.
Awatar użytkownika
Menel
Member

Post autor: Menel »

Mint to trywialnie mówiąc ,,cukierek'', używałem trochę tego systemu i jest to jedna z gorszych dystrybucji, którą miałem przyjemność użytkować, wieczne problemy, niestabilność, badziewiarski wygląd (mate), lxde trochę lepiej wyglądało (jedyne co było fajne to domyślna tapeta ). Główna wada to stabilność po aktualizacjach, a raczej jej brak i wieczne problemy z aplikacjami.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

solaris!
Awatar użytkownika
mati75
Junior Member

Post autor: mati75 »

Menel pisze:Mint to trywialnie mówiąc ,,cukierek'', używałem trochę tego systemu i jest to jedna z gorszych dystrybucji, którą miałem przyjemność użytkować, wieczne problemy, niestabilność, badziewiarski wygląd (mate), lxde trochę lepiej wyglądało (jedyne co było fajne to domyślna tapeta ). Główna wada to stabilność po aktualizacjach, a raczej jej brak i wieczne problemy z aplikacjami.
Wszystko zależy od użytkownika.
Awatar użytkownika
Menel
Member

Post autor: Menel »

Mój sprzęt po prostu nie trawił Minta. Przykładowo z Debianem nie miałem jeszcze żadnych problemów, polubili się od razu.
ODPOWIEDZ