Zarz

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
poker-face98

Zarządzanie pakietami

Post autor: poker-face98 »

Witam ponownie.
Ponieważ na jednym z komputerów zacząłem używać KDE, zacząłem szukać menedżera pakietów w qt, który zastąpiłby mi synaptica. Po poszukiwaniach znalazłem taki, ale korzysta on z packagekit.

I tu pytanie, czy mogę korzystać z packagekit, gdy do tej pory używałem aptitude, tzn nie wynikną z tego problemy? A może po prostu lepiej zostać przy konsolowym aptitude? Czekam na sugestie.
Awatar użytkownika
Rafal_F
Moderator

Post autor: Rafal_F »

Proponuje przeczytać parę informacji w internecie o tym narzędziu i o tym jak działa. Z tego co ja przeczytałem to packagekit jest po prostu takim wysoko poziomowym frontendem na wykorzystywane w systemie narzędzie zarządzające pakietami. W debianie jednym z wymaganych pakietów przy instalacji packagekit jest:

Kod: Zaznacz cały

packagekit-backend-aptcc
czyli backend apt, więc wszystko pośrednio będzie działało przez apt.

Z tego nigdy nie korzystałem, ale jak parę razy próbowałem "przesiąść się" na coś graficznego (tak dla wygody/czytelności) to zawsze w wybranym forntendzie się coś sypało: albo się zawiesił, albo się wysypał, albo działy się jakieś magiczne rzeczy. A natywny interfejs aptitude napisany w ncurses jeszcze mnie nie zawiódł. Poza tym packagekit jest tworzone jako narzędzie uniwersalne, więc nie wiem czy pełna funkcjonalność apt została zaimplementowana.
poker-face98

Post autor: poker-face98 »

Dziękuję za wyjaśnienie Rafal_F, czasem najprostsze okazuje się być tym najlepszym.
ODPOWIEDZ