Laptop Sony Vaio VGN-FW21E.
Zainstalowałem Debiana Squeeze z obrazu netinstall, po czym dograłem Xorg (włącznie z xserver-xorg-video-radeon), lightdm oraz openbox. Następnie zaktualizowałem po uprzedniej zmianie pliku /etc/apt/sources.list do Sida. Rzecz w tym, że na jądrze 2.6.x działa aż miło, z kolei wybierając wersję jądra 3.0.2 (686-pae) nie mam normalnego ekranu, a kolorowe paski. Tudzież, przeszukałem stertę stron i nie znalazłem podobnego problemu.
Dodam, że przeprowadzałem też próby aktualizacji podstawowego systemu bez Xorg i reszty składników na czysto - efekt był ten sam.
[bEdycja:[/b]
Małe sprostowanie, na Sidzie i jądrze 3.0.2 problem ten występuje nie tylko w trybie graficznym ale i w trybie tekstowym (tuż zaraz po aktualizacji na czysto po restarcie systemu).
Podczas ładowania systemu dopisywałem do linii poleceń, w nowszym jądrze polecenie:
Kod: Zaznacz cały
debug_delay=2000
Xorg.0.log również czysty. Wyniki poleceń podam później (za co z góry przepraszam, inny sprzęt w tym momencie).
Na czystym Debianie Squeeze kompilowałem również jądro według poradnika [n]Yampressa[/b], aby sprawdzić czy to problem występujący na Sidzie, czy ogólny u mnie na sprzęcie - wynik podobny.