Aktualizacja Squeeze do Sida, j

Ogólne pytania dotyczące systemu
v-sgfx

Aktualizacja Squeeze do Sida, jądro 3.0.2, brak obrazu - kolorowe paski na ekranie

Post autor: v-sgfx »

Witam.

Laptop Sony Vaio VGN-FW21E.

Zainstalowałem Debiana Squeeze z obrazu netinstall, po czym dograłem Xorg (włącznie z xserver-xorg-video-radeon), lightdm oraz openbox. Następnie zaktualizowałem po uprzedniej zmianie pliku /etc/apt/sources.list do Sida. Rzecz w tym, że na jądrze 2.6.x działa aż miło, z kolei wybierając wersję jądra 3.0.2 (686-pae) nie mam normalnego ekranu, a kolorowe paski. Tudzież, przeszukałem stertę stron i nie znalazłem podobnego problemu.

Dodam, że przeprowadzałem też próby aktualizacji podstawowego systemu bez Xorg i reszty składników na czysto - efekt był ten sam.

[bEdycja:[/b]
Małe sprostowanie, na Sidzie i jądrze 3.0.2 problem ten występuje nie tylko w trybie graficznym ale i w trybie tekstowym (tuż zaraz po aktualizacji na czysto po restarcie systemu).

Podczas ładowania systemu dopisywałem do linii poleceń, w nowszym jądrze polecenie:

Kod: Zaznacz cały

debug_delay=2000
(czas odstępu) i żadnych błędów nie było.

Xorg.0.log również czysty. Wyniki poleceń podam później (za co z góry przepraszam, inny sprzęt w tym momencie).

Na czystym Debianie Squeeze kompilowałem również jądro według poradnika [n]Yampressa[/b], aby sprawdzić czy to problem występujący na Sidzie, czy ogólny u mnie na sprzęcie - wynik podobny.
Awatar użytkownika
Rafal_F
Moderator

Post autor: Rafal_F »

Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

Squeeze -> Wheezy-> Sid
Trzeba było aktualizować tak. Nie bezpośrednio. Zainstaluj Debiana Wheezy i aktualizuj do Sida. Po co się bawić i szukać rozwiązania, jak nowa instalacja potrwa o wiele krócej i spowoduje mniej nerwów, że coś nie działa.
v-sgfx

Post autor: v-sgfx »

Rafal_F, kompilacja nic nie dała.

Yampress, chyba tak zrobię, obecnie mam Wheezy z dnia 02.09.2011 i nie chce się zainstalować. Podczas konfiguracji źródeł wymiękam.

Yampress, instalacja na czysto Debiana Wheezy i uwaga, kolorowe paski zaraz po restarcie. Nie mam nawet jak podać logów, niczego w tym momencie. Dodam, że wersja stabilna mi nie odpowiada, wolę mieć nowsze oprogramowanie do domowego użytku.

Odnośnie KMS (jego wyłączenie), polecenie do radeonów jest takie:

Kod: Zaznacz cały

radeon.modeset=0
ODPOWIEDZ