Poszukuję jakiegoś sensownego narzędzia do edytowania plików PDF. Co chcę zrobić? Mam sporą ilość plików RTF, w których muszą zostać uzupełnione odpowiednie pola tabel konkretnymi wartościami. Siedziałem chwilę nad tematem i wymyśliłem sobie takie coś:
[INDENT]- Konwersja wszystkich plików do PDF - tutaj wszystko w porządku,
- Konwersja PDF do jakiegoś formatu graficznego (JPG, BMP, PNG - wszystko jedno) - też prawidłowa,
- Użycie polecenia:
Kod: Zaznacz cały
convert PLIK_WE -draw ..... PLIK_WY- Ostatni krok, który by mnie interesował - konwersja z powrotem do PDF, połączenie wszystkiego w jeden wielostronicowy PDF. Tutaj już są schody, konkretnie z tą konwersją z obrazka do PDFa. Kaszana. Straszliwa. Jakkolwiek bym tego convert czy pdftk nie używał, to zawsze PDF wyjdzie zupełnie nieczytelny. A po wydrukowaniu to w ogóle nic nie można rozczytać stamtąd.[/INDENT]
Wiem, że powyższa metoda jest mocno "na około", ale szukałem jakiegoś narzędzia do edycji PDF - znalazłem Xournal czy Okular, ale nie bardzo spełniają moje wymagania. Idealnie by było gdyby soft działał elegancko z linii poleceń (jak np. convert właśnie) gdzie mógłbym sobie to w pętli zapuścić i porobiłoby mi wszystkie dokumenty.
Chyba, że istnieje jakiś prostszy sposób na zrobienie tego co potrzebuję? Teoretycznie można by jakieś makro do OpenOfice napisać, tylko czy da się makro wywołać z linii poleceń?