[+] Narz

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
Awatar użytkownika
kodama
Junior Member

[+] Narzędzie do edycji PDF - najlepiej z wiersza poleceń

Post autor: kodama »

Cześć.
Poszukuję jakiegoś sensownego narzędzia do edytowania plików PDF. Co chcę zrobić? Mam sporą ilość plików RTF, w których muszą zostać uzupełnione odpowiednie pola tabel konkretnymi wartościami. Siedziałem chwilę nad tematem i wymyśliłem sobie takie coś:
[INDENT]- Konwersja wszystkich plików do PDF - tutaj wszystko w porządku,
- Konwersja PDF do jakiegoś formatu graficznego (JPG, BMP, PNG - wszystko jedno) - też prawidłowa,
- Użycie polecenia:

Kod: Zaznacz cały

convert PLIK_WE -draw ..... PLIK_WY
żeby nanieść odpowiedni tekst/wartość tam gdzie ma się znaleźć - spoko,
- Ostatni krok, który by mnie interesował - konwersja z powrotem do PDF, połączenie wszystkiego w jeden wielostronicowy PDF. Tutaj już są schody, konkretnie z tą konwersją z obrazka do PDFa. Kaszana. Straszliwa. Jakkolwiek bym tego convert czy pdftk nie używał, to zawsze PDF wyjdzie zupełnie nieczytelny. A po wydrukowaniu to w ogóle nic nie można rozczytać stamtąd.[/INDENT]

Wiem, że powyższa metoda jest mocno "na około", ale szukałem jakiegoś narzędzia do edycji PDF - znalazłem Xournal czy Okular, ale nie bardzo spełniają moje wymagania. Idealnie by było gdyby soft działał elegancko z linii poleceń (jak np. convert właśnie) gdzie mógłbym sobie to w pętli zapuścić i porobiłoby mi wszystkie dokumenty.

Chyba, że istnieje jakiś prostszy sposób na zrobienie tego co potrzebuję? Teoretycznie można by jakieś makro do OpenOfice napisać, tylko czy da się makro wywołać z linii poleceń?
Awatar użytkownika
Rafal_F
Moderator

Post autor: Rafal_F »

RTF to format tekstowy. Jeżeli te dokumenty nie są zbyt skomplikowane to może dałoby się je edytować przed konwersją do pdf'a?
Awatar użytkownika
kodama
Junior Member

Post autor: kodama »

No właśnie sęk w tym, że jest to taka tabelka na prawie całą stronę A4 i potrzeba wypełnić 5 pól.

Dodane:
Znalazłem sposób - też nieco "na okrętkę", ale ma jeden zasadniczy plus - oryginalny pdf, który ma być modyfikowany pozostaje bez zmian. Tzn. jakość konkretnie - po dokonaniu moich modyfikacji tylko te naniesione dane są lekko "kanciate", ale to jest akurat szczegół. Jak to robię? Ano tak:
- przy pomocy programu imagemagick, konkretnie polecenia

convert
tworzę sobie plik (o rozmiarach pdfa do zmodyfikowania) z przezroczystym tłem i naniesionymi w odpowiednich miejscach (to już jest robione doświadczalnie, w jakich miejscach te dane są) wpisami - opcja draw. Zapisuję jako png
[INDENT]- konwertuję plik png do pdfa
- wykonuję takie polecenie

pdftk plik_do_zmodyfikowania.pdf stamp moj_wczesniej_przygotowany_plik_z_wpisami.pdf output plik_wynikowy.pdf
I już. To wszystko. Jak już mówiłem - najważniejsze dla mnie to, że nie tracimy na jakości głównego pdfa.
[/INDENT]
Może się komuś przyda.
ODPOWIEDZ