Zainstalowałem Debiana i Sambę w oparciu o konfigurację programem Webmin i po próbie podłączenia zasobu w Windows XP Pro SP3 mam problem, żadna próba logowania nie jest skuteczna. W Debianie wszystko działa po próbie zamontowania udziału.
Mam w domu dwa komputery, na jednym z nich zainstalowałem sambę w celach testowych by później rozwiązanie przenieść na większą skalę. Oba komputery podpiąłem do rutera ADSL pod przełącznik i przypisałem na stałe numer IP z tej samej podsieci 192.168.1.X. Nie podłączałem Internetu, bo nie o to mi chodzi. W Sambie ustaliłem tę samą nazwę grupy roboczej, do której należy 123 komputerów z Windowsem (adres 192.168.1.2).
Pierwszy komputer (serwer samby 3.5.6, skonfigurowałem przez webmina 1.580 na Debianie 6.0, adres 192.168.1.99), ustawiłem by Samba synchronizowała użytkowników z tymi z systemu i zacząłem działać. Utworzyłem zasób testowy w katalogu /home.
Jako właściciela zasobu ustawiłem użytkownika test (dodany do grupy ,,users'').
Poniżej plik smb.conf:
Kod: Zaznacz cały
[global]
log file = /var/log/samba/log.%m
passwd chat = *Enter\snew\s*\spassword:* %n\n *Retype\snew\s*\spassword:* %n\n *password\supdated\ssuccessfully* .
socket options = TCP_NODELAY
obey pam restrictions = yes
winbind trusted domains only = yes
encrypt passwords = true
winbind use default domain = yes
passdb backend = tdbsam
passwd program = /usr/bin/passwd %u
dns proxy = no
netbios name = HP
server string = hp1
unix password sync = yes
workgroup = TMD
os level = 20
syslog = 0
panic action = /usr/share/samba/panic-action %d
max log size = 1000
pam password change = yes
[test]
writeable = yes
delete readonly = yes
path = /home/test/
force directory mode = 775
force group = users
force create mode = 664
force user = test
valid users = test,@users
create mode = 664
directory mode = 775
auto lo eth0
iface lo inet loopback
iface eth0 inet static
address 192.168.1.99
netmask 255.255.255.0
broadcast 192.168.1.255
network 192.168.1.0
W Windows konfiguruję kartę sieciową w następujący sposób:
adres ip 192.168.1.2
maska 255.255.255.0
brama 192.168.1.1
dnsy puste
\\HP\.
Lokalizacja sieciowa jest nieosiągalna...
Sprawdzałem w Debianie i po wybraniu opcji połącz z serwerem -> Udział Windows -> HP, wszystko działa, pojawiają mi się udostępnione zasoby i mogę wejść do zasobu test logując się przy pomocy danych użytkownika test.
Pomyślałem, że coś nie tak z połączeniem, więc wysłałem sygnał ping pod adres 192.168.1.99 (serwer) i jest odpowiedź na poziomie 1ms.
Dziwnym jest to, że np. program IP Scanner, oczywiście z komputera z Windowsem, nie widzi wcale komputera o adresie 192.168.1.99 w całej podsieci. Widzi tylko siebie (192.168.1.2) i nic poza tym, natomiast ntbscan w Debianie w całej podsieci widzi tylko siebie (192.168.1.99). Komputera z Windows nie wykrywa.
Ale próbuję dalej:
Mapuję dysk sieciowy podając ścieżkę do zasobu:
\\192.168.1.99\
Nie można odnaleźć ścieżki sieciowej \\192.168.1.99\
\\192.168.1.99\test\
\\192.168.1.99\test\
Edycja:
Właśnie coś sprawdziłem. Połączyłem się przez VPN z moją firmą, gdzie działa Samba od kilku lat i jest identyczna sytuacja przy próbie zalogowania. Może zatem jest to kwestia ustawień w moim systemie?
Edycja2:
Przed chwilą Debian mi zauważył komputer z Windows, Windows wysłał poprawny sygnał ping odebrany przez Debiana, aczkolwiek problem pozostał.
Używaj poprawnych nazw systemów operacyjnych i opisuj zaistniałą sytuację pełnymi zdaniami, bez udziwnionego słowotwórstwa.
fnmirk