Ograniczenie transferu użytkownikom

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
artur

Ograniczenie transferu uŻytkownikom

Post autor: artur »

Witam,
Chciałbym na serwerze z debianem Etch ograniczyć transfer upload/download dla danych użytkowników lub grup użytkowników. Czego powinienem użyć? Jest to w ogóle możliwe? Z góry dziękuję za odpowiedzi ;-)

Pozdrawiam
dan-j2
Beginner

Post autor: dan-j2 »

zainteresuj sie podzialem HTB
artur

dan-j2, HTB mi umożliwi przydział transferu dla grup użytkowników? Mój serwer nie jest routerem, chcę limitować użytkowników łączących się przez ssh. Da radę? :-D
gothye

Post autor: gothye »

artur pisze:dan-j2, HTB mi umożliwi przydział transferu dla grup użytkowników? Mój serwer nie jest routerem, chcę limitować użytkowników łączących się przez ssh. Da radę? :-D

HTB umoziliwa przycinanie ruchu na serwerze ,osobno dla kazdego IP ,przez ssh chcesz dzielic ruch :?: - powiedz zartujesz :!: :mrgreen:
artur

Nie żartuję ;) Chodzi o to żeby każdy łączący się po ssh miał takie samo pasmo a i przy okazji żebym nie miał laga mając serwer na lanie ;) Mozesz mi polecić jakiś dobry artykuł o HTB ?
gothye

wiec chodzi ci o podział po usługach :)

markujesz ssh po portcie 22 nadając mu mark np. 0x22 ,tworzysz kolejke w htb dla ruchu ,wiec kłania sie znajomosc markowania ruchu ,htb ,kompilacji kernela jesli nieznasz
artur

Tak, dokładnie mi chodzi o limitowanie usług. Jednak chciałbym zrobić takie coś, żeby usługi były limitowane każdej grupie użytkowników inaczej. Oraz żeby administrator nie miał nałożonych limitów.
joannes

Post autor: joannes »

Wyłap to modułem owner z iptables i potem zmarkuj.
http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=2830
artur

Mógłby ktoś dać mi link do bardziej łopatologicznego opisu? Nie wiem po prostu jak sie do tego zabrać :-/
gothye

http://www.inet.one.pl masz gotowe rozwiązanie ;)
ODPOWIEDZ