Witam,
Chciałbym na serwerze z debianem Etch ograniczyć transfer upload/download dla danych użytkowników lub grup użytkowników. Czego powinienem użyć? Jest to w ogóle możliwe? Z góry dziękuję za odpowiedzi ;-)
dan-j2, HTB mi umożliwi przydział transferu dla grup użytkowników? Mój serwer nie jest routerem, chcę limitować użytkowników łączących się przez ssh. Da radę? :-D
artur pisze:dan-j2, HTB mi umożliwi przydział transferu dla grup użytkowników? Mój serwer nie jest routerem, chcę limitować użytkowników łączących się przez ssh. Da radę? :-D
HTB umoziliwa przycinanie ruchu na serwerze ,osobno dla kazdego IP ,przez ssh chcesz dzielic ruch :?: - powiedz zartujesz :!: :mrgreen:
Nie żartuję Chodzi o to żeby każdy łączący się po ssh miał takie samo pasmo a i przy okazji żebym nie miał laga mając serwer na lanie Mozesz mi polecić jakiś dobry artykuł o HTB ?
markujesz ssh po portcie 22 nadając mu mark np. 0x22 ,tworzysz kolejke w htb dla ruchu ,wiec kłania sie znajomosc markowania ruchu ,htb ,kompilacji kernela jesli nieznasz
Tak, dokładnie mi chodzi o limitowanie usług. Jednak chciałbym zrobić takie coś, żeby usługi były limitowane każdej grupie użytkowników inaczej. Oraz żeby administrator nie miał nałożonych limitów.