Pierwszy raz kompiluję jądro to proszę nie krzyczeć i tłumaczyć łopatologicznie.
Posiadam komputer Acer Aspire one 523h-2268, zainstalowanego Debiana wersję stabilną, jajko 2.6.32-5-686 i chciałem zaktualizować go do najnowszej stabilnej wersji.
Znalazłem z pomocą Google trzy poradniki i po ich przeczytaniu wydawało się to proste.
- Ściągnąłem z tej strony http://www.kernel.org/ najnowszą stabilną wersję 3.2.1.
- Ściągnąłem następujące pakiety:
Kod: Zaznacz cały
apt-get install make gcc bin86 libc6-dev kernel-package libncurses5-dev
- Chciałem kompilować jądro z domyślnymi ustawieniami, tzn. po skopiowania jądra do katalogu /usr/src/ i rozpakowaniu wchodzę do katalogu l/usr/src/inux-3.2.1 i wykonuje polecenie Po załadowaniu menu nic nie zmieniam tylko zapisuje ustawienia jako:
make menuconfig
i opuszczam katalog.Kod: Zaznacz cały
.config
- Następnie polecenia:
make-kpkg clean make-kpkg --revision=782:jajko kernel_image
Lecz wyświetla mi błąd z:Poradziłem się wujka Google i powiedział mi żebym zmienił w konfigu jądra:Kod: Zaznacz cały
LGUEST
Na:Kod: Zaznacz cały
CONFIG_LGUEST_GUEST=y CONFIG_PARAVIRT_SPINLOCKS=y CONFIG_LGUEST=y
Zrobiłem wszystko od nowa (teraz po zapisaniu konfiguracji zmieniłem w nim z palca ustawienia odnośnie błędu:Kod: Zaznacz cały
# CONFIG_LGUEST_GUEST is not set # CONFIG_PARAVIRT_SPINLOCKS is not set # CONFIG_LGUEST is not set
LGUEST
- Proces doszedł do końca i zostało zainstalować utworzony pakiet deb. Wykonałem: Po zakończonej instalacji wykonuję restart systemu.
dpkg -i Pakiet
- Podczas uruchamiania systemu w grubie został dodany nowy wpis, z nowym jajkiem, wybieram i uruchamiam system i wyświetla takie coś:
Obrazek
System zawieszony, nic dalej się nie dzieje, próbowałem instalować gotowe jądra stąd: http://liquorix.net/debian/pool/main/l/linux-liquorix/, a dokładnie tą wersję ,,linux-image-3.2.0-1.dmz.4-liquorix-686_3.2.0-4_i386.deb'' lecz to samo. Nowy wpis w grubie i po uruchomieni to samo na ekranie.
Wszystko robisz źle ponieważ brakuje w Twoim postępowaniu dokładności i staranności.
Nie wklejaj na forum reklam.