System nie uruchamia si

Pomoc dotycząca instalacji systemu
Pablik

System nie uruchamia się po kompilacji własnej wersji jądra

Post autor: Pablik »

Witam.
P
ierwszy raz kompiluję jądro to proszę nie krzyczeć i tłumaczyć łopatologicznie.
Posiadam komputer Acer Aspire one 523h-2268, zainstalowanego Debiana wersję stabilną, jajko 2.6.32-5-686 i chciałem zaktualizować go do najnowszej stabilnej wersji.

Znalazłem z pomocą Google trzy poradniki i po ich przeczytaniu wydawało się to proste.
  1. Ściągnąłem z tej strony http://www.kernel.org/ najnowszą stabilną wersję 3.2.1.
  2. Ściągnąłem następujące pakiety:

Kod: Zaznacz cały

apt-get install make gcc bin86 libc6-dev kernel-package libncurses5-dev
  3. Chciałem kompilować jądro z domyślnymi ustawieniami, tzn. po skopiowania jądra do katalogu /usr/src/ i rozpakowaniu wchodzę do katalogu l/usr/src/inux-3.2.1 i wykonuje polecenie

make menuconfig
    Po załadowaniu menu nic nie zmieniam tylko zapisuje ustawienia jako:

.config
    i opuszczam katalog.
  4. Następnie polecenia:

make-kpkg clean
    make-kpkg --revision=782:jajko kernel_image

Lecz wyświetla mi błąd z:

LGUEST
    Poradziłem się wujka Google i powiedział mi żebym zmienił w konfigu jądra:

CONFIG_LGUEST_GUEST=y
    CONFIG_PARAVIRT_SPINLOCKS=y
    CONFIG_LGUEST=y
    Na:

# CONFIG_LGUEST_GUEST is not set
    # CONFIG_PARAVIRT_SPINLOCKS is not set
    # CONFIG_LGUEST is not set
    Zrobiłem wszystko od nowa (teraz po zapisaniu konfiguracji zmieniłem w nim z palca ustawienia odnośnie błędu:

LGUEST
  5. Proces doszedł do końca i zostało zainstalować utworzony pakiet deb. Wykonałem:

dpkg -i Pakiet
    Po zakończonej instalacji wykonuję restart systemu.
  6. Podczas uruchamiania systemu w grubie został dodany nowy wpis, z nowym jajkiem, wybieram i uruchamiam system i wyświetla takie coś:

Obrazek

System zawieszony, nic dalej się nie dzieje, próbowałem instalować gotowe jądra stąd: http://liquorix.net/debian/pool/main/l/linux-liquorix/, a dokładnie tą wersję ,,linux-image-3.2.0-1.dmz.4-liquorix-686_3.2.0-4_i386.deb'' lecz to samo. Nowy wpis w grubie i po uruchomieni to samo na ekranie.
Co robię źle?

Wszystko robisz źle ponieważ brakuje w Twoim postępowaniu dokładności i staranności.
Nie wklejaj na forum reklam.
Awatar użytkownika
DaVidoSS
Junior Member

Post autor: DaVidoSS »

Standardowo, zwykły komunikat:

kernel panic
Po pierwsze, bez sensu jest kompilacja jajka w przypadku kiedy się nie zmienia jego konfiguracji.
Jeśli jednak koniecznie (w jakimś nie wiadomo jakim celu) chcesz się tak bawić to plik .config powinien zawierać dotychczasową konfigurację jądra (działającego).
Przed przystąpieniem do konfiguracji skopiuj plik konfiguracyjny starego jądra do katologu rozpakowanych źródeł i rzeczywiście nic nie zmieniaj.

cp /boot/config-x.x.x-x /usr/src/linux-3.2.1/.config
Dodam, iż w przypadku wykonania konfiguracji jądra dla własnego sprzętu możesz zmniejszyć initrd.img czterokrotnie, co znacząco wpłynie na szybkość uruchamiania systemu.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

Szkoda czasu. Jak nie potrzebujesz dodać jakiejś funkcjonalności, której brak w dystrybucujnym to po co się bawić? Sztuka dla sztuki albo dla poznania metody "jak to się kompiluje jajo..." albo "Naucze sie kompilować jajo".
stepien86

Post autor: stepien86 »

Według tego błędu wydaje mi się, że nie wkompilowałeś systemu plików. Tak jak koledzy Ci radzą, nie warto kompilować jądra bo chcę mieć nowsze, lepiej zaktualizuj sobie system do wersji testowej.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

Domyślnymi ustawieniami? Przecież domyślne ustawienia jądra są minimalistyczne. Lepiej wykorzystaj i wczytaj konfig, który się znajduje w katalogu /boot albo przed

make menuconfig 
wykonaj polecenie

make oldconfig

co załaduje ustawienia z domyślnego jądra systemowego. Bo jeśli robisz jak teraz to musisz mnóstwo opcji pozmieniać w konfigu, a zakładam, że ze wszystkimi się nie zaznajomisz bo jest ich mnóstwo i skoro na tym poziomie padasz to w konfiguracji leżysz od razu.
ODPOWIEDZ