KDE - Podgl

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
Awatar użytkownika
saturno
Junior Member

KDE - Podgląd plików na pulpicie działa nieprawidłowo

Post autor: saturno »

Witam.

1. Chciałem ustawić sobie żeby na pulpicie był widoczny podgląd plików tekstowych.
Problem polega na tym, że oprócz plików tekstowych także pliki typu "desktop" są wyświetlane jako tekst, tzn. Kosz i Ikony katalogów również nawet pomimo tego, że mam odznaczony podgląd plików typu "desktop":

Obrazek

2. Drugi problem to wielkość podglądu plików.
W KDE3 wielkość podglądów różnych plików (po najechaniu myszą) była zbliżona, a tu (KDE4) podgląd obrazków działa prawidłowo ale tylko w przypadku obrazków. Natomiast podgląd takich plików jak np. dokumenty tekstowe lub dokumenty HTML jest takiej samej wielkości jak ikona pliku przez co bardzo mało daje się odczytać z podglądu bez otwarcia pliku:

Obrazek

Debian Wheezy + KDE 4.6.5

Pozdrawiam
saturno
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Zerknij może do katalogu: /usr/share/applications i plików konfiguracyjnych ikon.
Awatar użytkownika
saturno
Junior Member

O jakich plikach konfiguracyjnych ikon piszesz?
W: /usr/share/applications znajdują się same aktywatory.
Próbowałem dowiązywać lub kopiować na pulpit i efekt jest identyczny jak z plikami już tam się znajdującymi (na pulpicie).
Nowe aktywatory (plik.desktop) natychmiast po pojawieniu się na pulpicie zachowują się jak pliki tekstowe, tzn. pojawia się podgląd tak jak do pliku tekstowego.
fnmirk
Senior Member

O plikach aktywatorów. Można je edytować i zmieniać, może tam coś znajdziesz.
Awatar użytkownika
saturno
Junior Member

Jedyną nieprawidłowość (chyba) jaką znalazłem jest to że aktywatory mają w swoim menu pozycję: Otwórz za pomocą (KWrite; Kate).
Tego nie było w KDE 3.5.x więc istnieje ryzyko, że ktoś gdzieś wrzucił pliki tekstowe i aktywatory do "jednego wora".

Ps.: Usunięcie w skojarzeniach pliku: .desktop programów: KWrite i Kate nie powoduje zmiany zachowania podglądu plików na pulpicie.
fnmirk
Senior Member

Musisz prawdopodobnie przeładować odwołania do ustawień ,,typów mine''.
Awatar użytkownika
saturno
Junior Member

Nie bardzo rozumiem jak przeładować te odwołania do ustawień typów mime?

Zawsze po zmianach w skojarzeniach plików po zatwierdzeniu "coś" jest "przeładowywane" i zapisywane.
Czy o to chodziło?

Inna możliwość jaka przychodzi mi do głowy to przedstawione na zrzucie wyłączenie sprawdzania konfiguracji systemu przy uruchamianiu (domyślnie odznaczone):
Jednak w KDE4 czegoś takiego nie umiem znaleźć :(
Załączniki
zrzut ekranu0023a.jpg
ODPOWIEDZ