Mam pytanie. Czy istnieje polecenie, które umożliwi mi po podłączeniu do karty sieciowej przez rj45 wyświetlenie parametrów danego urządzenia. Np. podłączam drukarkę i chcę zobaczyć jaki ma chipset, pamięć itp.
Coś podobnego do poleceń:
Nie ma czegoś takiego, prędzej możesz sprawdzić jak się taka drukarka identyfikuje - zazwyczaj będzie to model i wtedy będziesz mógł sobie sprawdzić w Internecie jej specyfikację. Chyba, że urządzenie to serwuje jakieś informacje np. poprzez http czy coś takiego. Jednym zdaniem to nie zależy od systemu Linux.
Dziękuje za odpowiedź. Mój problem polega na tym, że zakupiłem USB Networking Server/USB 2.0 Network adapter, w/o printer Conrad. Nie mogę zmusić tego urządzenia do pracy pod Linux. Do Windowsa są załączone sterowniki i program który umożliwia wykrycie dysku w sieci. Pomyślałem, że jeśli podłącze urządzenie bezpośrednio do karty sieciowej i uda mi się odczytać parametry chipsetu to będę mógł poszukać dalej w jaki sposób zmusić urządzenie do pracy pod Linux.
Myślałem np. o zmianie firmware na jakiś inny nieoficjalny (Linux: Snake). Dzięki temu uzyskałbym dodatkowe funkcje np. serwer FTP na którym mi najbardziej zależy.
Może ktoś na forum już coś takiego przerabiał lub ma pomysł w jaki sposób rozwiązać mój problem. Jeśli tak proszę o pomoc.