Polecenie identyfikuj

Wszystko związane z jądrem systemowym, sterownikami, sprzętem itp.
behemot80

Polecenie identyfikujące sprzęt podłączony do złącza rj45

Post autor: behemot80 »

Witam.

Mam pytanie. Czy istnieje polecenie, które umożliwi mi po podłączeniu do karty sieciowej przez rj45 wyświetlenie parametrów danego urządzenia. Np. podłączam drukarkę i chcę zobaczyć jaki ma chipset, pamięć itp.
Coś podobnego do poleceń:

Kod: Zaznacz cały

lsusb
lspci
Pozdrawiam

behemot80
Awatar użytkownika
grzesiek
Junior Member

Post autor: grzesiek »

Nie ma czegoś takiego, prędzej możesz sprawdzić jak się taka drukarka identyfikuje - zazwyczaj będzie to model i wtedy będziesz mógł sobie sprawdzić w Internecie jej specyfikację. Chyba, że urządzenie to serwuje jakieś informacje np. poprzez http czy coś takiego. Jednym zdaniem to nie zależy od systemu Linux.
behemot80

Post autor: behemot80 »

Witam

Dziękuje za odpowiedź. Mój problem polega na tym, że zakupiłem USB Networking Server/USB 2.0 Network adapter, w/o printer Conrad. Nie mogę zmusić tego urządzenia do pracy pod Linux. Do Windowsa są załączone sterowniki i program który umożliwia wykrycie dysku w sieci. Pomyślałem, że jeśli podłącze urządzenie bezpośrednio do karty sieciowej i uda mi się odczytać parametry chipsetu to będę mógł poszukać dalej w jaki sposób zmusić urządzenie do pracy pod Linux.
Myślałem np. o zmianie firmware na jakiś inny nieoficjalny (Linux: Snake). Dzięki temu uzyskałbym dodatkowe funkcje np. serwer FTP na którym mi najbardziej zależy.
Może ktoś na forum już coś takiego przerabiał lub ma pomysł w jaki sposób rozwiązać mój problem. Jeśli tak proszę o pomoc.

Pozdrawiam

Behemot80
ODPOWIEDZ