Ostatnio postanowiłem rozpocząć zabawę ze stroną www. Zakupiłem serwer VPS i zgodnie z poradnikiem z forum zainstalowałem serwer apache, mysql, php i wszystko szło pięknie i gładko do chwili, gdy okazało się, że muszę zainstalować sobie serwer STMP, czy też MAIL? Nie wiem co za różnica, w każdym razie chodzi oto, że jak na portalu ktoś wysyła wiadomość do innej osoby to zostaje ona o tym poinformowana na skrzynkę e-mail. Serwer jest również potrzebny do wysyłania e-maili z przypomnieniem hasła na portal. W związku z tym, że jestem bardzo zielony w tych sprawach mam kilka pytań:
- Jak poprawnie dodać wpis MX w panelu zarządzania domeną aby działała poczta? Poniżej zrzut ekranu z panelu wprowadzania.
Domena nie została zakupiona wraz z VPS-em dlatego dla celów wyjaśnienia mi wpisu przyjmijmy, że IP serwera gdzie będzie poczta to 123.0.0.3 - Jaki serwer STMP najprościej zainstalować i jaki serwer właściwie muszę uruchomić żeby wykonywał swoją funkcję w portalu?
- Czy jak zainstaluję ISPConfig to mam już od razu zainstalowane i skonfigurowane apache, mysql, php i serwer poczty?
Proszę nie pisać, żebym poszukał sobie w Google bo długo szukałem i satysfakcjonującej odpowiedzi nie dostałem.