Instalacja serwera STMP i konfiguracja DNS na MAIL

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
Tyran

Instalacja serwera STMP i konfiguracja DNS na MAIL

Post autor: Tyran »

Witam.
Ostatnio postanowiłem rozpocząć zabawę ze stroną www. Zakupiłem serwer VPS i zgodnie z poradnikiem z forum zainstalowałem serwer apache, mysql, php i wszystko szło pięknie i gładko do chwili, gdy okazało się, że muszę zainstalować sobie serwer STMP, czy też MAIL? Nie wiem co za różnica, w każdym razie chodzi oto, że jak na portalu ktoś wysyła wiadomość do innej osoby to zostaje ona o tym poinformowana na skrzynkę e-mail. Serwer jest również potrzebny do wysyłania e-maili z przypomnieniem hasła na portal. W związku z tym, że jestem bardzo zielony w tych sprawach mam kilka pytań:
  1. Jak poprawnie dodać wpis MX w panelu zarządzania domeną aby działała poczta? Poniżej zrzut ekranu z panelu wprowadzania.
    Załącznik Obrazek3.jpg nie jest już dostępny
    Domena nie została zakupiona wraz z VPS-em dlatego dla celów wyjaśnienia mi wpisu przyjmijmy, że IP serwera gdzie będzie poczta to 123.0.0.3
  2. Jaki serwer STMP najprościej zainstalować i jaki serwer właściwie muszę uruchomić żeby wykonywał swoją funkcję w portalu?
  3. Czy jak zainstaluję ISPConfig to mam już od razu zainstalowane i skonfigurowane apache, mysql, php i serwer poczty?
Ps.
Proszę nie pisać, żebym poszukał sobie w Google bo długo szukałem i satysfakcjonującej odpowiedzi nie dostałem.
Załączniki
Obrazek3.jpg
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

smtp -> simple mail transfer protocol
  1. Kod: Zaznacz cały

host MX  ip

To skrypt wysyła wiadomości do użytkowników przez demona pocztowego. Skoro domeny nie masz to obawiam się, że nic tu nie zmontujesz.
  2. Najprościej postfix z dovecotem lub postfix z curierem lub postfix z cyrusem.
  3. Nie masz nic skonfigurowane. Musisz się sam pobawić.
Tyran

Post autor: Tyran »

Yampress, mam domenę zakupioną gdzie indziej i na zrzucie ekranu jest właśnie panel z domeny. Nie uruchamiałem po prostu binda na serwerze VPS tylko do nakierowania domeny na serwer użyłem DNS dostawcy domeny wpisując:

Kod: Zaznacz cały

* A 123.0.0.2
@A 123.0.0.2
Gdzie 123.0.0.2 to adres mojego VPS.
Zanim zabiorę się za instalację postfiksa muszę mieć poprawnie wpisane MX w panelu, a po zmianie czeka się chyba do 48 godzin zanim zacznie działać. Także chciałbym mieć pewność, że podczas instalacji nie wyskoczy jakiś błąd.

Witam
Jako, że nikt nie odpowiedział na moje pytanie a ja mam nowe to edytuję sobie ten post :) .
Zainstalowałem postfixa i devcota i wszystko szło dobrze jednak podczas testowania serwera STMP przy próbie wysłania emaila testowego wyskoczył komunikat:

Kod: Zaznacz cały

421 4.3.0 collect: Cannot write ./dfp9872o1g006020 (bfcommit, uid=0, gid=104): No such file or directory
Connection closed by foreign host.
Czy ktoś wie czemu nie może zapisać i co zmienić żeby działało jak należy?
ODPOWIEDZ