Ale do rzeczy - problem jest następujący:
Mam laptopa z turionem64 bitowym (dwurdzeniowym). Zainstalowałem sobie 64 bitowego Debiana w wersji testing. I wszystko cacy tylko było pare problemow - nie moglem zainstalowac opery flashplayera ze wzgledu na to ze system jest 64bitowy. Ponadto nie moglem zmienc rozdzielczości na 1200x800 (w koncu sie udalo - doinstalowalem coś - sam nie wiem co ale obraz (kde) nadal mam nieostry, szczególnie czcionki). Ale są to problemy wynikające z mojego braku doswiadczenia.
Problem polega na tym ze linux jest mi potrzebny do kompilacji kodu assemblera (GAS). A tu 64bitowy procek+64 bitowy system sprawiają spore problemy z wrzucaniem rejestrów na stos (musze uzywac nazw rax rbx zamias eax ebx etc) i wywolywniem funkcji jezyka C z poziomu asm. However zapuściłem knopixxa i juz problemow z kompilacją nie bylo - co by znaczylo ze
problem wynika z 64bitowego Debiana a nie 64bitowego procka.
Pytanie brzmi czy na moim procku moge zainstalowac 32 bitowy system, a jesli tak to jaka wersje (i386)? Czy po zainstalowaniu dalej bede mial problemy z kompilacją, jeśli z w kopiksie (32 bitowym jak sadze) nie bylo problemow? Może da sie rozwiązć problem z kompilacją w inny sposob?
Bede wdzieczny za wszelką pomoc. Jednocześnie prosze o wyrozumialosc