Migracja z 64bitow na 32 + pytanie

Pomoc dotycząca instalacji systemu
hellhax

Migracja z 64bitow na 32 + pytanie

Post autor: hellhax »

Witam jestem tu nowy - moj pierwszy post na tym forum - podobny jest moj poziom doswiadczenia z debianem

Ale do rzeczy - problem jest następujący:

Mam laptopa z turionem64 bitowym (dwurdzeniowym). Zainstalowałem sobie 64 bitowego Debiana w wersji testing. I wszystko cacy tylko było pare problemow - nie moglem zainstalowac opery flashplayera ze wzgledu na to ze system jest 64bitowy. Ponadto nie moglem zmienc rozdzielczości na 1200x800 (w koncu sie udalo - doinstalowalem coś - sam nie wiem co ale obraz (kde) nadal mam nieostry, szczególnie czcionki). Ale są to problemy wynikające z mojego braku doswiadczenia.

Problem polega na tym ze linux jest mi potrzebny do kompilacji kodu assemblera (GAS). A tu 64bitowy procek+64 bitowy system sprawiają spore problemy z wrzucaniem rejestrów na stos (musze uzywac nazw rax rbx zamias eax ebx etc) i wywolywniem funkcji jezyka C z poziomu asm. However zapuściłem knopixxa i juz problemow z kompilacją nie bylo - co by znaczylo ze
problem wynika z 64bitowego Debiana a nie 64bitowego procka.

Pytanie brzmi czy na moim procku moge zainstalowac 32 bitowy system, a jesli tak to jaka wersje (i386)? Czy po zainstalowaniu dalej bede mial problemy z kompilacją, jeśli z w kopiksie (32 bitowym jak sadze) nie bylo problemow? Może da sie rozwiązć problem z kompilacją w inny sposob?

Bede wdzieczny za wszelką pomoc. Jednocześnie prosze o wyrozumialosc :)
jaced

Re: Migracja z 64bitow na 32 + pytanie

Post autor: jaced »

hellhax pisze: (...) Pytanie brzmi czy na moim procku moge zainstalowac 32 bitowy system , a jesli tak to jaka wersje (i386)? Czy po zainstalowaniu dalej bede mial problemy z kompilacją, jeśli z w kopiksie (32 bitowym jak sadze) nie bylo problemow? (...)
Jak najbardziej możesz zainstalować na tym procku 32 bitowy system (i386). Obsługa systemu 64 bit. bywa czasami mocno problematyczna, jednak niektórzy (np. na tym forum) bardzo sobie chwalą :)
Problemy z kompilacją mogą też występować z powodu braku jakichś bibliotek w systemie (w komunikatach o błedach podczas kompilacji powinno być napisane jakich) -knoppix ma ich domyślnie bardzo dużo, u ciebie może niektórych po prostu brakuje. Jednak wydaje mi się że zmiana na 32 bity może tutaj dużo pomóc.
pozdrawiam
Awatar użytkownika
darkwater
Junior Member

Post autor: darkwater »

Na twoim miejscu zainteresowałbym sie tym

Kod: Zaznacz cały

https://alioth.debian.org/docman/view.php/30192/21/debian-amd64-howto.html#id292205
i tym

Kod: Zaznacz cały

http://wiki.debian.org/DebianAMD64Faq
velmafia
Member

Post autor: velmafia »

hellhax pisze:nie moglem zainstalowac opery flashplayera ze wzgledu na to ze system jest 64bitowy.
http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=1377
hellhax pisze:Ponadto nie moglem zmienc rozdzielczości na 1200x800 (w koncu sie udalo - doinstalowalem coś - sam nie wiem co ale obraz (kde) nadal mam nieostry, szczególnie czcionki). Ale są to problemy wynikające z mojego braku doswiadczenia.
a jaką masz kartę graficzną?
ODPOWIEDZ