[+] ssh -X, praktyczny przyk

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
peter86
Beginner

[+] ssh -X, praktyczny przykład użycia

Post autor: peter86 »

Cześć.
Czy ktoś może przedstawić mi przykład użycia ssh -X?

Mamy serwer ssh (deb01 - zainstalowany xorg, gnome) - lokalizacja Warszawa
Mamy klienta ssh (deb02 - minimalna instalacja Debiana bez trybu graficznego) - lokalizacja Kraków.
s4per

Post autor: s4per »

Jeżeli się nie mylę, to bez trybu graficznego (choć chyba niekoniecznie X'ów) po stronie klienta, nie ma takiej możliwości. Ale w odwrotnej sytuacji (serwer - bez xorg; klient - z xorg) to zastosowania by się już jakieś znalazły...
peter86
Beginner

Czyli jeżeli na deb01 nie mam x-ów, a na deb02 mam, to mogę uruchomić program np. xcalc na deb01 a program w istocie będzie wyświetlany na deb02 (ale działać będzie fizycznie na deb01)?
s4per

Post autor: s4per »

Dokładnie tak to działa.
Ja tego używam np. uruchamiając Amaroka na desktopie (serwer ssh) za pośrednictwem netbooka (klient ssh). I steruję sobie muzyczką leżąc leniwie na kanapie z netbookiem, a dźwięk mam z głośników desktopu.

Wiem... Mało ambitne zastosowanie.
peter86
Beginner

Działa :)
Jest kilka poradników ssh na sieci ale jakoś nie mogłem się doczytać ideologi X11Forwarding yes.
giaur
Member

Post autor: giaur »

Ta opcja jest do tego, żeby można było uruchamiać programy na zdalnym serwerze, które do wyświetlenia gui będą używać serwera X, który jest lokalnie u ciebie. Na zdalnej maszynie nie musi być w ogóle X-ów.

Być może da się też jakoś wykorzystać serwer X znajdujący się na zdalnej maszynie, ale to by było bez sensu bo i tak gui wyświetlałoby się na zdalnej maszynie.

Ciekawostka: klientem może być nawet komputer z Windowsem (wystarczy putty i prosta implementacja X-ów na Windowsa - działa bardzo dobrze, sam testowałem).
ODPOWIEDZ