Jak ustawi

Potrzebujesz pomocy z C, C++, perl, python, itp.
starach
Beginner

Jak ustawić oddzielną zmienną środowiskową PATH użytkownikowi systemowemu?

Post autor: starach »

Cześć.

Zainstalowałem i skonfigurowałem serwer MySQL. Niestety przy wykonaniu polecenie usunięcia bady danych test pojawił mi się komunikat błędu. Po chwili poszukiwań dotarło do mnie, że jeśli w katalogu reprezentującym bazę są jakieś pliki obce to wystąpi właśnie ten błąd, a w katalogu

Kod: Zaznacz cały

/opt/mysql/data/test/
znajduje się plik o nazwie .empty (nie wiedzieć po co).

Pomyślałem że mógłbym podmienić użytkownikowi mysql na którym jest uruchamiany demon mysql plik programu rmdir na skrypt, który kasowałby katalog bez względu na to czy zawiera on jakieś pliki.

Jeśli chodziłoby o zwykłego użytkownika to pewnie w ciągu godziny doszedłbym jakoś jak to zrobić grzebiąc w plikach typu profile i .bashrc. mysql jest jednak użytkownikiem systemowym i nie ma własnego katalogu, a co za tym idzie tych właśnie plików.

Jak ustawić więc zmienną środowiskową pewnemu konkretnemu użytkownikowi systemowemu?

Edycja:
Jeśli jest to niemożliwe to nie miałbym nic przeciwko, jeślibyście zaoszczędzili mi trochę czasu na poszukiwaniach i napisali jak to zrobić w przypadku zwykłego użytkownika posiadającego katalog domowy.

Zgaduję, że wystarczy dodać w pliku .bashrc linię:

export PATH = /opt/mysql/bin/:$PATH
Czy dobrze kombinuję?
Awatar użytkownika
lessmian2
Member

Post autor: lessmian2 »

export PATH=/opt/mysql/bin/:$PATH
Spróbuj dodać to do skryptu startowego MySQL'a, choć nie wiem, czy zadziała ;) A tak w ogóle, to może lepiej nie wrzucać tych "obcych" plików do katalogu z bazą i po problemie?

Edycja:
starach pisze:Pomyślałem że mógłbym podmienić użytkownikowi mysql na którym jest uruchamiany demon mysql plik programu rmdir
No i skąd pomysł, że katalog usuwany jest za pomocą binarki rmdir, a nie dostępnych w C/C++ funkcji? ;)
starach
Beginner

Post autor: starach »

lessmian2 pisze:

export PATH=/opt/mysql/bin/:$PATH
Spróbuj dodać to do skryptu startowego MySQL'a, choć nie wiem, czy zadziała ;) A tak w ogóle, to może lepiej nie wrzucać tych "obcych" plików do katalogu z bazą i po problemie?
Niestety fortel nie wyszedł. Dalej wyświetla mi się błąd więc pewnie masz rację, że do usunięcia katalogu korzysta on z funkcji. Ja tam żadnych plików sam nie wrzucałem. .empty sam mi się tam pojawił.
lessmian2 pisze:Edycja:
No i skąd pomysł, że katalog usuwany jest za pomocą binarki rmdir, a nie dostępnych w C/C++ funkcji? ;)
Wywnioskowałem to z komunikatu błędu. Jak widać mylnie.

mysql> drop database test;
ERROR 1010 (HY000): Error dropping database (can't rmdir './test/', errno: 17)
ODPOWIEDZ