Zainstalowałem i skonfigurowałem serwer MySQL. Niestety przy wykonaniu polecenie usunięcia bady danych test pojawił mi się komunikat błędu. Po chwili poszukiwań dotarło do mnie, że jeśli w katalogu reprezentującym bazę są jakieś pliki obce to wystąpi właśnie ten błąd, a w katalogu
Kod: Zaznacz cały
/opt/mysql/data/test/
Pomyślałem że mógłbym podmienić użytkownikowi mysql na którym jest uruchamiany demon mysql plik programu rmdir na skrypt, który kasowałby katalog bez względu na to czy zawiera on jakieś pliki.
Jeśli chodziłoby o zwykłego użytkownika to pewnie w ciągu godziny doszedłbym jakoś jak to zrobić grzebiąc w plikach typu profile i .bashrc. mysql jest jednak użytkownikiem systemowym i nie ma własnego katalogu, a co za tym idzie tych właśnie plików.
Jak ustawić więc zmienną środowiskową pewnemu konkretnemu użytkownikowi systemowemu?
Edycja:
Jeśli jest to niemożliwe to nie miałbym nic przeciwko, jeślibyście zaoszczędzili mi trochę czasu na poszukiwaniach i napisali jak to zrobić w przypadku zwykłego użytkownika posiadającego katalog domowy.
Zgaduję, że wystarczy dodać w pliku .bashrc linię:
Kod: Zaznacz cały
export PATH = /opt/mysql/bin/:$PATH