Chciałem stworzyć partycje pod Debiana (wersja testową, z pendrive przez internet) na Windowsie. Uruchamiam Partition Magic i sprawa wygląda tak:

Kiedy chcę utworzyć pierwszą partycje (/boot), wybieram ją jako partycje podstawową, przydzielam jej 100MB i system plików Ext3 wszystko jest w porządku. Następna partycja jest (/), przeznaczam na nią 8Gb system plików Ext3, a program sam przyznaje jej wartość podstawową. Kiedy chcę dodać kolejną partycję już się nie da (wiem, że tylko 4 mogą być podstawowe, wiec chciałem je przyznać dla /boot i /, a dla reszty logiczne ale się nie da). Więc sprawdziłem i utworzyłem wszystkie partycje jako logiczne i da się. Jednak po instalacji systemu poprzez internet bez żadnych problemów GRUB się nie włącza i od razu mi Windowsa ładuje. Sądzę, że to problem z partycjami jednak nie wiem jak go obejść.
To jest pierwszy problem, mam jeszcze pytanie czy lepiej na początek zainstalować wersję stabilną czy mogę od razu testową (w Linuksie jestem raczej zielony, ale ogólnie znam się na komputerach)?
Z góry dziękuję za pomoc.