[+] Instalacja i podzia

Pomoc dotycząca instalacji systemu
stworbagienny

[+] Instalacja i podział dysku na partycje

Post autor: stworbagienny »

Witam.
Chciałem stworzyć partycje pod Debiana (wersja testową, z pendrive przez internet) na Windowsie. Uruchamiam Partition Magic i sprawa wygląda tak:

Obrazek

Kiedy chcę utworzyć pierwszą partycje (/boot), wybieram ją jako partycje podstawową, przydzielam jej 100MB i system plików Ext3 wszystko jest w porządku. Następna partycja jest (/), przeznaczam na nią 8Gb system plików Ext3, a program sam przyznaje jej wartość podstawową. Kiedy chcę dodać kolejną partycję już się nie da (wiem, że tylko 4 mogą być podstawowe, wiec chciałem je przyznać dla /boot i /, a dla reszty logiczne ale się nie da). Więc sprawdziłem i utworzyłem wszystkie partycje jako logiczne i da się. Jednak po instalacji systemu poprzez internet bez żadnych problemów GRUB się nie włącza i od razu mi Windowsa ładuje. Sądzę, że to problem z partycjami jednak nie wiem jak go obejść.

To jest pierwszy problem, mam jeszcze pytanie czy lepiej na początek zainstalować wersję stabilną czy mogę od razu testową (w Linuksie jestem raczej zielony, ale ogólnie znam się na komputerach)?

Z góry dziękuję za pomoc.
Awatar użytkownika
DaVidoSS
Junior Member

Post autor: DaVidoSS »

Heh. A zwróciłeś uwagę ze wolna powierzchnia dysku masz juz w partycji rozszerzonej?
Możesz teraz utworzyć tylko dyski logiczne w partycji rozszerzonej.
Żaden to problem nie jest, możesz instalować Debiana na rozszerzonej partycji. Partycja /boot może się również znajdować w partycji rozszerzonej.
A jak nie chcesz by Ci Windows zwariował to nie twórz więcej niż jednej partycji podstawowej
stworbagienny

Post autor: stworbagienny »

Rzeczywiście, ale głupie niedopatrzenie, masz 100% racji we wszystkim. Skoro twierdzisz, że można instalować spokojnie na partycji logicznej to tak będę robić, tylko dlaczego kiedy instalowałem Debiana przez internet, wszystko było w porządku, GRUB się zainstalował a mimo to nie dało się wybrać systemu, tylko od razu się włączał Windows? Może być to wina instalacji z pendrive, czy wersji internetowej?
Jutro jeszcze sprawdzę instalacje z płyty CD może to pomoże.

A i jeszcze jedno pytanie odnośnie tej wersji, czy na początek lepiej wybrać stabilną czy testową można od razu, jest jakaś straszna różnica? I jak jest z typem plików bo w stabilnej wersji widziałem ext3, a w testowej już ext4, czy ext4 można już "zaufać" będzie dobrze działać, nie będzie robić problemów (oczywiście jakbym testową instalował)?

Dziękuję za zainteresowanie się tematem.
Awatar użytkownika
DaVidoSS
Junior Member

Post autor: DaVidoSS »

Osobiście polecam Ci dystrybucje Apto-Sida oparta na niestabilnej galezi Debiana (Sid).
Oczywiście system jest jak najbardziej stabilny i sprawny.
Banalnie prosta instalacja, świetny system. Najnowsze wersje programów.Instrukcja na początek. Instrukcja instalacji po polsku.
Jeśli jesteś ambitny to od niego powinieneś zacząć. Moim zdaniem stabilna wersja Debiana jak i testowa są już troszkę przestarzałe.
Znam ten system dość dobrze wiec służę pomocą jakby co.

Co do ext4.
Jest o wiele lepszy od ext3. Szybszy pod każdym względem (zapis, odczyt, montowanie) i nie ma z nim żadnych problemów. Jeśli chodzi o układ partycji to zaprezentuje tutaj dla Ciebie mój własny układ partycji. Pamiętaj że układ partycji ich rozmiar musi być dobrze przemyślany i tak dobrany by spełniał Twoje oczekiwania.
Gruba instaluj w mbr dysku. Nadpisze on Windowsowi mbr i dopóki nie usuniesz pakietów gruba z Debiana, Windowsa także będziesz mógł uruchamiać.
Załącznik screenshot7.jpg nie jest już dostępny
Załączniki
screenshot7.jpg
ODPOWIEDZ